POVIJESNI POVODANJ NA JUGU DALMACIJE – U tri sata dvostruka mjesečna količina kiše: Poplave, odroni, zamućeni izvori


Olujno nevrijeme praćeno jakom grmljavinom i obilnom kišom pogodilo je šire područje Grada Dubrovnika. ŽC 112 Dubrovnik zaprimio je više dojava građana o prodorima vode u objekte i stambene prostore te odronima na prometnicama. Vatrogasci su intervenirali na više desetaka lokacija, mahom zbog ispumpavanja poplavljenih prostorija.


Satelitska snimka naoblake + procjena oborina + detekacija munja jutrod u 4:55 (Vrijeme & radar)

Zbog ekstremnih oborina ujutro je zabilježena povišena mutnoća na izvorištu Zavrelje 2 (Župa dubrovačka) te Palata.

Trenutno najveća opasnost prijeti od odrona, a jedan takav dogodio se na magistrali na ulazu u Grad iz smjera Župe dubrovačke. Stoga se vozači pozivaju na pojačan oprez.

Prema informacijama Hrvatskog autokluba, zatvoren je dio državne ceste DC420 Sustjepan-luka Gruž, zbog vode na kolniku na predjelu Kantafig. Obilazak je preko autobusnog kolodvora.Kišno nevrijeme u Dubrovnik je donio prolazak frontalnog sustava koji se prethodne večeri premještao preko Dalmacije, ali su drugdje pale znatno manje količine oborina ili su u potpunosti izostale. O kakvom je nevremenu riječ najbolje svjedoče sljedeći podaci:

U svega tri sada u Dubrovniku (DHMZ) palo čak 259 litara kiše po metru četvornom. Mjesečni prosjek za Dubrovnik je 128 litara što znači da je u samo nekoliko sati palo dvostruko više kiše nego prosječno padne u cijelom listopadu. Usporedbe radi, u Splitu prosječno godišnje padne 825 mm oborine. Prema podacima mreže Pljusak.com, obilnih oborina je bilo i drugdje u okolici. U Oračcu je palo 157 mm kiše, Trstenu 117, Gružu 104.

Dodajmo da se između Visa i Hvara jutros pojavila pijavica koja je potrajala 10-ak minuta i prema dojavama nije stigla do kopna.

U nastavku pročitajte detaljnije klimatološke podatke o jutrošnjem nevremenu koje je analizirao glavni meteorolog HRT-a, Zoran Vakule.

Nakon samo 4 litre kiše po četvornome metru tijekom rujna u Dubrovniku, te 249 litara u posljednjih 6 mjeseci, danas u samo nekoliko sati čak 259!

Na žalost, ostvarile su se prošlodnevne prognoze i upozorenja za ponegdje obilnu kišu. U Dubrovniku je tijekom noći i jutra, glavninom između 5 i 8 sati, palo čak 259,2 litre kiše po četvornome metru. Ne samo više od prosjeka za cijeli listopad, ni najveća dnevna količina ikada izmjerena tijekom listopada, nego rekordna dnevna količina oborine od 1961. godine, od kada postoje mjerenja.

Dosadašnja rekordna dnevna količina oborine bila je “samo” 191 litra, izmjerena 2. rujna 2014. godine, a listopadski je dnevni rekord bio 185,8 litara, izmjeren 22. listopada 2011. godine.

Zanimljivo je spomenuti kako je jutrošnja količina kiša veća od ukupne količine koja je izmjerena od 26. ožujka do 1. listopada 2018. – više od 6 mjeseci.

Također, još od rujna 2014. godine, ni u jednom mjesecu nije izmjerena veća količina oborine od 259,2 litre, koliko je palo tijekom prošle noći i jutra u samo nekoliko sati.

Obilne kiše bilo je i u dubrovačkoj okolici – u Čilipima 99,4 litre, a na drugim su meteorološkim postajama DHMZ-a izmjerene zamjetno manje količine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime