POVEĆANE MJESEČNE POTPORE SOCIJALNIM SKUPINAMA Mirna Kovačić: Split postaje grad solidarnosti i pravednosti

Uvode se i razvijaju nove mjere kojima će učenici i studenti s invaliditetom ostvariti pravo na potporu u visini od 600,00 i 800,00 kuna mjesečno, kao i mjera kojom će udomitelji ostvariti pravo na sufinanciranje dadilje u maksimalnom iznosu od 2.000,00 kuna mjesečno

Mirna Kovačić

Na 21. sjednici splitskog Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno prihvatili Odluka o socijalnoj skrbi.


Niz promjena unaprijedit će i detaljnije definirati socijalne usluge i prava stanovnika Grada Splita s ciljem kvalitetnije brige za najpotrebitije sugrađane.

Prijedlog je donesen na temelju Programa javnih potreba socijalne skrbi, zdravstvene zaštite i demografije Grada Splita za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu, uvažavajući preporuke nadležnog Ministarstva, pravobraniteljice za djecu, kao i preporuke Socijalnog vijeća Grada Splita, upravnih odjela i institucija. Za izradu je bio zadužen Upravni odjel za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju na čelu s pročelnicom Magdom Vrvilo.

Socijalno vijeće kao savjetodavno radno tijelo Gradskog vijeća kontinuirano surađuje s nadležnim odjelima u cilju zajedničkog unapređenja i pružanja socijalnih usluga građanima Grada Splita. Na 7. sjednici Socijalnog vijeća održanoj 12. travnja 2019. godine se Nacrt prijedloga Odluke o socijalnoj skrbi jednoglasno usvojio nakon rasprave i obrađenih prijedloga. Predsjednica Socijalnog vijeća Mirna Kovačić je izrazila zadovoljstvo radom svih članova Socijalnog vijeća koji se redovito sastaju i kvalitetnim prijedlozima udovoljavaju potrebama naših sugrađana.

Mirna Kovačić

– Iznimno sam zadovoljna Prijedlogom Odlukom o socijalnoj skrbi koje je Socijalno vijeće jednoglasno usvojilo. Odluka je kratko rečena: progresivna, solidarna, pravedna i demografski poticajna. Splićani imaju znatno manju neto plaću koja je za oko 1.500 kn zaostaje za prosječnom neto plaćom u Hrvatskoj, što znači kako je
činjenica je da je u Splitu veliki broj potrebitih ljudi o kojima smo vodili računa pri tom mislim na naše umirovljenike, osobe s invaliditetom i udomitelje.

Istaknula bih kako je Socijalno vijeće kao savjetovano, ali ujedno kao najveće radno tijelo pokazao vrlo veliku efikasnost u svom radu.


Želim istaknuti da se Socijalno vijeće sastalo ukupno 6 puta u samo godinu dana od kad se osnovao za razliku od prošlog saziva koji se u 4 godine sastao samo 6 puta, brojevi sve govore.

Uvriježeno je mišljenje da je Split tradicionalnija sredina nesklona nesrodnim udomiteljima, ova socijalna odluka to demantira kojom su osigurana sredstva prava na sufinanciranje dadilja, udomiteljima do upisa djeteta u redoviti predškolski program u čemu prednjačimo u odnosu na ostale gradove.Hvala, Anti Zoričiću, Mariji Čizmić, Kristini Vidan na vrijednom radu i unaprijeđenju ove socijalne odluke, te odličnoj suradnji s vanjskim članovima vijeća koji su u svojim profesionalnim karijerama angažirani na području socijale i zdravstvene skrbi.

Posebno sam sretna zbog naših umirovljenika gdje će njih oko 6000, nažalost zbog iznimno malih mirovina ostvariti pravo na financijsku potporu i veća prava kroz mjeru Moj Zlatni Split.

Odluku je GV jednoglasno usvojilo, ne krijem zadovoljstvo kao predsjednica Socijalnog vijeća gdje u socijali Grad Split nije grad slučaj već grad solidarnosti i pravednosti.

Naravno, pohvale pročelnici za socijalnu skrb, zdravstvo i demografiju, Magdi Vrvilo, koja je redovito i aktivno sudjelovala u radu Socijalnog vijeća i koja je iznimno sustavno i analitično pristupila izradi ove odluke iako je pročelnica tek nekoliko mjeseci, točnije od 9. mjeseca. Može se – kazala nam je Kovačić.

Projekt “Moj Zlatni Split” 

U odnosu na prethodnu odluku unaprijedit će se područje vezano za osobe starije životne dobi, područje osoba s invaliditetom, udomitelja te će se unaprijediti pojedine odredbe postojeće Odluke. Također, Split je postao prvi grad koji će u Hrvatskoj sufinancirati dadilje za udomljenu djecu.

Donošenjem Odluke osigurat će se nova prava, kao i pravednija raspodjela sredstava umirovljenicima u sklopu projekta „Moj zlatni Split“ uvođenjem kriterija koji do sada nisu postojali: visina ukupnih prihoda i posjedovanje samo jedne nekretnine koja služi za stanovanje.

Iznosi mjesečne potpore su:

– za umirovljenike s ukupnim prihodima do 900,00 kn u iznosu od 300,00 kuna umjesto dosadašnjih 250,00 kuna,

– za umirovljenike s ukupnim prihodima od 900,01 kn do 1200,00 kn u iznosu od 250,00 kuna umjesto dosadašnjih 200,00 kuna,

– za umirovljenike s ukupnim prihodima od 1200,01 kn do 1500,00 kn u iznosu od 200,00 kuna umjesto dosadašnjih 150,00 kuna,

– za umirovljenike s ukupnim prihodima od 1500,01 kn do 2000,00 kn u iznosu od 100,00 kuna.

Uvode se i razvijaju nove mjere kojima će učenici i studenti s invaliditetom ostvariti pravo na potporu u visini od 600,00 i 800,00 kuna mjesečno, kao i mjera kojom će udomitelji ostvariti pravo na sufinanciranje dadilje u maksimalnom iznosu od 2.000,00 kuna mjesečno do upisa djeteta u redovni program predškolskog odgoja.

Novost je i kako su rokovi za podnošenje zahtjeva, koji su se u praksi pokazali nedostatnim, sada prilagođeni potrebama korisnika.

Povećani su cenzusi uvjeta prihoda na način da umjesto 2.000 kuna za samca iznosi 2.300,00 kuna, umjesto 2.600,00 kuna za dvočlanu obitelj iznosi 2.900,00, te za svakog daljnjeg člana umjesto 500,00 kuna iznosi 700 kuna. Također je povećana visina cenzusa za korisnike osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb sa dosadašnjih 2.500,00 na 2.750,00 kuna.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime