POTPUNA PREOBRAZBA Započeli radovi na uređenju trga ispred kazališta: Stiže spomenik Gaji Bulatu

Radovi predviđaju obnovu stubišta ispred zgrade HNK-a, postavljanje spomenika dr. Gaji Bulatu, potom uređenje pripadajuće površine spomeniku s memorijom na nekadašnje izvore pitke vode, kao i uređenje perivoja sa stablima i raskošnim grmljem.


Uklanjanjem asfaltnog sloja započeli su danas radovi na uređenju Trga Gaje Bulata, čuvenog splitskog gradonačelnika i velikana hrvatskog nacionalnog preporoda s kraja 19. stoljeća. Početku radova nazočio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zajedno sa suradnicima te izvođačima radova, projektantima i autorima spomenika dr. Gaje Bulata koji će se uskoro naći na budućem uređenom trgu.


– Trg Gaje Bulata ima istaknuto povijesno, urbanističko i kulturno značenje u gradu Splitu. Tom vrijednom gradskom prostoru vraćamo estetski i urbanistički identitet koji je izgubio proteklih desetljeća. Figurom Gaje Filomena Bulata pružamo počast i trajni spomen na prvaka narodnjačkog pokreta pohrvaćenja splitske općine. Budućom fontanom naglašavamo vodu koja je u tom dijelu grada bila od presudne važnosti i koja je, zapravo, kao dobra voda dala ime tom dijelu Splita – Dobri. Ono ključno, Splićanima vraćamo njihove trgove i perivoje – poručio je Krstulović Opara.

Radovi predviđaju obnovu stubišta ispred zgrade HNK-a, postavljanje spomenika dr. Gaji Bulatu, potom uređenje pripadajuće površine spomeniku s memorijom na nekadašnje izvore pitke vode, kao i uređenje perivoja sa stablima i raskošnim grmljem. Važno je napomenuti kako će se podna, javna površina oko spomenika Gaji Bulatu popločati kamenim pločama. Cijeli prostor Trga Gaje Bulata, nakon uređenja, može poslužiti i kao vanjska, otvorena scena splitskog teatra. Radovi su teški ukupno 3,7 milijuna kuna, a završetak obnove očekuje se početkom svibnja.

Uređenju Trga, podsjetimo, prethodila je i obnova pročelja i sanacija fasade na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta vrijedna 500 tisuća kuna, a unutar same zgrade obnovljen je foyer i ugrađeno dizalo za osobe s invaliditetom. U svibnju prošle godine obavljena je i sanacija asfalta oko Trga, a bedem Priuli upravo kreće u konzervatorsko-restauratorsku obnovu. Do svibnja ove godine, kada se planira završiti uređenje samog Trga Gaje Bulata, ovaj dio grada poprimit će potpuno novi izgled.

Moja reakcija na članak je...
Vau
10
Haha
0
Hagić
13
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
3
Molim?
3Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime