Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, Mirjana Čagalj, sudjelovala je 10. listopada u Europskom parlamentu u Bruxellesu na konferenciji ”Zajedno do EU fondova – za bolju prometnu povezanost”. Konferenciju su organizirali Dubravka Šuica, voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu i Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Brodsko-posavskom, Vukovarsko-srijemskom i Karlovačkom županijom, a u sklopu  Europskog tjedna regija i gradova.

Glavne teme konferencije su bile važnost prometne povezanosti u potpori regionalnom gospodarskom razvoju te projekti regionalne povezanosti kroz transeuropske prometne mreže (TEN-T). Na istoj su sudjelovali brojni predstavnici iz Europske komisije, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH, EU regija te institucija.

Mirjana Čagalj je izlagala u sklopu panela ”Važnost prometne povezanosti u podržavanju regionalnog gospodarskog razvoja”. Vezano za razvoj željeznice, stav je HGK da željeznica može i mora biti generator rasta jer ima golemi multiplikacijski faktor. Naime, svaka kuna uložena u razvoj željeznice donosi dodatne prihode kroz teretnu logistiku za gospodarstvo, a za građane kroz mobilnost stanovništva, demografsku obnovu te povećanje kvalitete života. Kao dio EU i zajedničkog tržišta kojoj je razvoj željeznice jedan od prioriteta, hrvatska je Vlada prije dvije godine prihvatila Nacionalni program željezničke infrastrukture za razdoblje 2016.-2020., kao temeljni dokument koji određuje prioritete razvoja, izgradnje, osuvremenjivanja, obnove i održavanja željezničkog infrastukturnog sustava, a sve u skladu sa Strategijom prometnog razvoja RH 2014.-2030.

Istovremeno je i Europska komisija vrlo aktivna u restrukturiranju europskog tržišta željezničkog prometa i jačanju položaja željeznica prema drugim načinima prijevoza. Pritom su napori EK usmjereni na tri glavna područja: otvaranje tržišta željezničkog prometa prema tržišnom natjecanju, poboljšanje interoperabinosti i sigurnosti nacionalnih mreža te razvoj željezničke prometne infrastrukture.

Važno je napomenuti, rekla je M. Čagalj, da se nipošto ne smiju zanemariti i pravci koji nisu na glavnim europskim koridorima, npr. Lička i Unska pruga.

Kao predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, Mirjana Čagalj se posebno osvrnula na važnost Jadransko-jonskog pravca, kao jednog od prioriteta razvoja hrvatskog i regionalnog gospodarstva. Ovaj prometni pravac prolazi kroz osam zemalja s više od 70 milijuna stanovnika, a za nas je posebno važan Jadransko-jonski cestovni prometni pravac, kao jamstvo stabilnosti, sigurnosti i gospodarskog razvoja.Potpredsjednica HGK je također iznijela inicijativu HGK o spajanju Jadransko-jonske i Dunavske inicijative, koja je na tragu Junckerova govora o izjednačavnju standarda različitih regija EU, a za koje se mogućnosti financiranja mogu tražiti u okviru WBIF-a (Western Balkans Investment Framework – Okvir za ulaganja u zemlje zapadnog Balkana) te ESIF-a (European Structural and Investment Funds – Europski strukturni i investicijski fond), odnosno ERDF-a (Europen Regional Development Fund – Europski fond za regionalni razvoj), namijenjenog za transport regionalnog značaja.

Svoje izlaganje Mirjana Čagalj je zaključila konstantacijom da je samo usklađenim djelovanjem svih sudionika moguće imati kvalitetan i siguran transportni sustav, a samo brz, jeftin i pouzdan transport može jamčiti povećanje prijevoza te time utjecati na rast BDP-a, razvoj gospodarstva i na smanjenje iseljavanja.

Na kraju izlaganja i konstruktivne rasprave zaključnu riječ dao je jedan od organizatora, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

-Prometna povezanost ključni je preduvjet gospodarskog i ukupnog razvoja svakog područja Europske unije, a posebno je važna za ona područja koja imaju lošu prometnu situaciju kao što je jugoistočna Europa, uže gledano Jadransko-jonska regija, još uže gledano sama Republika Hrvatska. Stoga svi, a posebno Europska komisija, trebaju obratiti pozornost na prometnu povezanost Jadransko-jonske regije, jugoistočne Europe te na projekte kao što su Jadransko-jonska autocesta, brza željeznica, Koridor 5C, modernizacija željezničke prometne mreže u Hrvatskoj, povezivanje otoka. – Dobroslavić je naglasio da je važno kroz europske makroregije osigurati snažniju suradnju regija i država na ovim projektima, te podržao  inicijativu za jačom i boljom suradnjom i povezivanjem jadransko-jonske i dunavske regije, s ciljem izjednačavanja pravila i ujednačavanja gospodarskog razvoja različitih regija.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0