POŽARI KOD KISTANJA Čak 8 protupožarnih aviona i helikoptera pomagalo u gašenjima vatrenih stihija

U pomoć tamošnjim vatrogascima dolaze i kolege iz Zadra, Splita i Kaštela

21:00 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas, u subotu, 19. kolovoza 2017., angažirane su od popodnevnih sati na gašenju velikih požara kod Kistanja s ukupno osam protupožarnih aviona i helikoptera.


Požari su izbili na tri lokacije u krugu 10-ak kilometara i sve su kuće obranjene. Zračne snage na požarištima ulagale su maksimalne napore kako bi do mraka požare stavile pod nadzor gasitelja.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 234 požara (83 u Šibensko-kninskoj, 77 Splitsko-dalmatinskoj, 58 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2000 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 58 500 tona vode te su prevezena 266 vatrogasca i vojnika i 36 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, priopćeno je iz MORH-a.

 

19:00 Požar kod vodotornja u Kistanjama brzo se širi, no sve su kuće uspješno obranjene.


Zračne snage im pomagaju još neko vrijeme, ali u centru 112 ističu kako im probleme zadaje više požara na šibensko-kninskom području.

Obzirom da je požar planuo nedaleko od  dalekovoda, nema ni struje- piše Šibenik in. U popodnevnim satima buknuo je novi požar u Kistanjama. Naime, kako doznajemo iz županijskog centra 112 buknulo je na sjevernom dijelu Kistanja, tako da ovaj put vatra ne prijeti Nacionalnom parku Krka kao što je bio slučaj prije samo nekoliko dana kada je vatra bjesnila na ovom području.

Na terenu je 19 vatrogasaca, jedan kanader, a u pomoć im dolaze još dva kanadera i tri airtractora.

Također, kolegama vatrogascima u pomoć dolaze i vatrogasci s područja Splita, Zadra i Kaštela.

Vatra je gorjela i u blizini kuća, ali su ih vatrogasci uspješno obranili. I dalje nadljudskim naporima sprječavaju širenje požara.

Foto: Vatrogasci oni su naši heroji

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0