U Brodograđevnoj industriji Split porinuta je Novogradnja 487, putnički brod za polarne ekspedicije, koji nosi ime “Ultramarine”.

Povezani sadržaj

Samom činu su nazočili ministar gospodarstva Darko Horvat, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik uprave splitskog brodogradilišta Tomislav Debeljak, kontraadmiral Ivo Raffanelli,  župan Blaženko Boban i brojni drugi.

-Ovo je treći projekt gdje je brod završen 70 posto, u nekoliko mjeseci ćemo kompletirajući brod isporučiti i vratiti sredstva u državni proračun. Brodosplit dokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna. Na ovom brodu je zaradila Hrvatska banka za obnovu i razvitak, lokalna zajednica i državni proračun. Ovo je demant onima koji smatraju da nam brodogradnja ne treba. U ovom trenutku ovo je najveći i najkompliciraniji hrvatski izvozni proizvod- rekao je Darko Horvat.

-Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21.5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih. Ponos je i dika Brodosplita odrađen od početka do kraja s našom inteligencijom i upornošću. Imao je najvišu razinu opremanja broda prije porinuća, ikad u svijetu. Isporuka će biti krajem godine- rekao je Debeljak te najavio novi projekt.

-Ugovorili smo novi brod, najveću jahtu na svijetu, a vrijednost joj je 110 milijuna eura- kazao je Debeljak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime