POMORSKO DOBRO Upozorenje iz Splita: “Granice pomorskog dobra utvrđene tek na 15 posto obale SDŽ, apeliramo na donošenje novog Zakona”


Splitsko – dalmatinska županija je u okviru projekta “Pomorsko je dobro” u srijedu organizirala radni sastanak pod nazivom “Potpora jedinicama lokalne samouprave u upravljanju pomorskim dobrom”.


Uz predstavnike Županije na sastanak održan u Sveučilišnoj knjižnici stigli su i predstavnici općina i gradova s područja županije te predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te nadležnih inspekcijskih službi.

Radni sastanak organiziran je s ciljem pružanja edukativne i logističke potpore jedinicama lokalne samouprave s područja Splitsko-dalmatinske županije u efikasnom upravljanju pomorskim dobrom u dijelu njihove nadležnosti, osobito u izdavanju i nadzoru koncesijskih odobrenja za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na učinkovit i transparentan način.

“Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama je najbolja moguća zaštita pomorskog dobra”

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, Stipe Čogelja, naglasio je da su u Splitsko-dalmatinskoj županiji tek na 15 posto cjelokupne obale utvrđene granice pomorskog dobra. Da bi se taj proces ubrzao neophodno je, kaže, donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

– Nažalost, svjesni smo problematike Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i nekih slijepih crijeva, da tako nazovemo, koje taj zakon ostavlja, a među njima su i granice pomorskog dobra. Na oko 15 posto cjelokupne obale su utvrđene granice pomorskog dobra. U zadnjih nekoliko godina smo napravili preko 120 prijedloga, a Ministarstvo je usvojilo ukupno dvadesetak. Novim Zakonom bi se to utvrđivanje spustilo na razinu Županije što bi bilo puno efikasnije, zato po stoti put apeliramo na novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, jer to je najbolja moguća zaštita pomorskog dobra – kaže Čogelja.Naglašava da se novi Zakon najavljuje od 2008. godine, a posljednja verzija, iako izrađena, još uvijek nije prošla niti javno savjetovanje.

Nedostatan angažman jedinica lokalne samouprave

Kod većine problematičnih područja nije problem samo nemogućnost Županije, već i nečinjenje jedinica lokalne samouprave koje često otežu s izradom nove prostorno planske dokumentacije.

– Razgovaramo s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, a to ćemo napraviti i danas, i naglašavamo kako je neophodno prostorno planski urediti i pomorsko dobro. Nažalost, i sama struka, izrađivači prostornih planova i zavodi, te ljudi koji na tome rade unutar jedinica lokalne samouprave, nisu dovoljno percipirali more i pomorsko dobro u smislu daljnjeg razvoja grada i općine u kojoj se nalaze. Mi ćemo ih i financijski i kroz programe usvojene na Županijskog skupštini poticati da se prostorni planovi donose i da se more i pomorsko dobro uređuje i na taj način, jer tako se smanjuje mogućnost nelegalnih gradnji i nadogradnji – govori.

Upitan radi li Grad Split aktivno na rješavanju ovog problema, nije optimističan.

– Koliko je nama poznato pokrenula se izrada podloge za prostorno plansku dokumentaciju, odnosno za izradu Urbanističkog plana uređenja (UPU) za sve splitske plaže. Međutim, to je dugotrajan i dosta skup proces u koji se gradovi i općine rijetko upuštaju. Možda je i logično, iz njihove perspektive, kad se donosi UPU za njihovo područje, nema nikakvog dodatnog prihoda za grad i općinu, odnosno nema tu investitora koji će platiti komunalnu i druge naknade, tako da su to dosta skupi dokumenti koji daju relativno malo efekta i to onda nažalost omogućava stvaranje nereda na tom prostoru – kaže Čogelja. Nalašava da najuređenije pomorske granice imaju otok Vis, odnosno gradovi Vis i Komiža. Makarska i Omiš pripremaju dokumentaciju, dok Split i Trogir kaskaju.

Županija planira zaštitu osjetljivih područja od daljnje devastacije; u pripremi i GIS aplikacija

Najveći problem devastacije pomorskog dobra je na otocima i u zapadnom dijelu županije, kaže Čogelja, ali i najavljuje moguće rješenje.

– Dobili smo oko 180 prijava i za oko njih 50 za iduću godinu pripremamo natječajnu dokumentaciju. Zajedno s Lučkom kapetanijom idemo u vidljivu zaštitu pomorskog dobra. Kao Županija nismo u mogućnosti rušiti nelegalne objekte, ali možemo staviti zaštitu kojom ćemo spriječiti daljnju devastaciju – kaže Čogelja.

U pripremi je i informacijski sustav za upravljanje pomorskim dobrom, odosno GIS aplikacija u kojoj će građani u bilo kojem trenutku moći provjeriti ima li određeno područje koncesiju te što ona obuhvaća. Više o sustavu kazao je Zlatko Modrinić iz Geoinformatike.

– Sustav koji smo razvili za Splitsko – dalmatinsku županiju obuhvaća sve aspekte pomorskog dobra, od registracije do koncesije, koncesijskih odobrenja, lučkih područja… Radi se o širokom web sustavu i nadamo se da će njegova kvaliteta pridonijeti većoj transparentnosti rada – kaže Mudrinić. Napominje da je aplikacija već spremna i može se koristiti već iduću sezonu, ali njena puna funkcionalnost, odnosno 100-postotna popunjenost podataka, očekuje se u sezoni 2021. godine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

 1. Poštovane dame i gospodo, da li vam je hitno potreban lični zajam ili komercijalni zajam ili zajam za pokretanje projekta ili kupnju kuće ili automobila ili vam treba kredit za bilo koju svrhu? Ako je odgovor da, savjetujem vam da kontaktirate Sunshine Financial Group putem adrese {Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com} ili {WhatsApp: +447903159998}.

  Sunshine Financial Group sveobuhvatna je tvrtka za financijske usluge koja je posvećena vašem poboljšanju dugoročnog financijskog uspjeha. Naši prilagođeni programi osmišljeni su tako da pomognu rast, zaštitu i očuvanje vašeg bogatstva pružanjem personaliziranih usluga i stručnosti.

  Razlog zašto biste trebali kontaktirati Sunshine Financial Group;
  – Prijavite se bilo kada i bilo gdje.
  – Primanje gotovine za manje od 24 sata
  – Možete posuditi do 20 miliona eura
  – Nema skrivenih troškova.
  – Subvencionisana kamatna stopa od 3%
  – Dobijate šansu da odaberete datum otplate, bilo tjedno, mjesečno ili godišnje u trajanju od 1-30 godina.
  – Nudimo i osigurane i neosigurane kredite

  Ako vam je toliko teško dobiti zajam od lokalnih banaka ili drugih financijskih instituta, ne brinite više, jer smo pomogli brojnom broju pojedinaca i organizacija koji se suočavaju s financijskim teškoćama u cijelom svijetu. Kada se prijavite kod nas, prijavljujete se pouzdanoj kompaniji koja brine o vašim finansijskim potrebama. Vi ćete biti zbrinuti tokom celog procesa.

  Ako vam je potreban hitan zajam u roku od 24 sata, molimo napišite na e-mail ispod za više informacija
  Kontakt putem e-pošte: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp Kontakt: +447903159998

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime