Ukupno je u splitskoj bolnici 47 oboljelih pacijenata, a od toga je pet osoba na respiratoru, konstatirala je aktualno stanje po pitanju zaraze koronavirusom dr. Slavica Dajak, pomoćnica ravnatelja splitskog KBC-a.

– Drugi dan nemamo niti jednu osobu koja je preminula zbog COVID infekcije. Liječnici, infektolozi i anesteziolozi koji skrbe o pacijentima na respiratoru kažu kako su to uvijek neizvjesne situacije, stanje je kod takvih pacijenata često kritično…

Što se tiče koronavirusa među zdravstvenim djelatnicima u bolnici, stanju na ginekologiji te potencijalnom manjku medicinskog osoblja, dr. Dajak je iznijela svoja saznanja.

– Ta brojka je “dinamična”, neki su novopozitivni, drugi su izašli iz izolacije, odnosno samoizolacije, trenutno je 12 djelatnika u izolaciji, a 14 u samoizolaciji. Trenutno je lakše po pitanju nedostatka medicinskog kadra jer je manji broj ljudi u bolnici, međutim dugoročno jest problem jer ako se brojka novooboljelih bude povećavala moramo uzimati kadar s drugih odjela, iako nigdje nemamo suvišak. Neki prostor nam je dalo Ministarstvo zdravstva, imamo mogućnost zapošljavanja na dva mjeseca ako baš bude krizna situacija. Opcija suradnje s drugim bolnicama je dogovarana na višem nivou te je mogućnost takvog preslagivanja otvorena, no srećom još nitko nije izrazio potrebu za dovođenjem osoblja iz druge ustanove.

Korona je na različite načine utjecala na zdravstvenu skrb, na jedan način osjete pacijenti, na drugi način osjetimo mi djelatnici. Kod svih je prisutan jedan strah. Mi osjećamo kad pacijente naručimo na ambulantne preglede pa ih 30 posto ne dođe… Danas malo više znamo o koroni pa se bolje štitimo, po tom pitanju smo malo slobodniji. E sad, da li se odrazilo na zdravlje ostalih pacijenata, to je jedno složenije pitanje.

Nemam saznanja da je skrb na ginekologiji lošija, no u ovoj situaciji smo svi preosjetljivi, sigurno gledamo više pod povećalom što se događa nego prije recimo godinu dana. Pratnja rodiljama je zabranjena zbog većeg rizika prema djelatnicima, našem osoblju. No, na to pitanje bi trebala odgovoriti epidemiološka struka i liječnici na svakom pojedinom odjelu. Što se tiče ginekologije, ako vam je toga jutra na porodu više žena i svaka vodi supruga, a mi ovdje uvodimo protuepidemijske mjere… – dr. Dajak smatra kako je potrebno prepustiti odluku meritornima.




Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime