Johannes Gutenberg smatra se prvim izumiteljem tiskarskog stroja, koji je u Europi donio svojevrsnu revoluciju. Gutenberg je 1440. godine došao na ideju da izlijeva pojedinačna slova iz metala i da od slova sastavlja redove i stranice. Konstruirao je i drvenu prešu pomoću koje se oslikavao otisak pritiskom ravne ploče preko lista papira.

Osim toga on je objavio prvu tiskanu Bibliju, a sama tehnologija stroja bila je značajna u širenju pismenosti, kulture, duhovnosti i raznih ideja. Time se razvilo tiskanje raznih knjiga, što je dovelo do napretka znanosti i umjetnosti. Došlo je do povećanog broja pisaca, koji su svoje radove mogli objavljivati na ovaj način i učiniti ih dostupnim širokoj publici.

Nijemac s hrvatskom adresom konstruirao repliku stroja

Možemo reći da je jedan od nasljednika Gutenberga, točnije njegov moderni pristaša Nijemac Uwe Müller koji već gotovo 30 godina živi u Splitu. On je napravio repliku Gutenbergovog stroja koju je ove godine predstavljao na Festivalu mediteranske knjige u Splitu.

– Na njemu tiskam stihove iz Biblije. Nacrt za izradu ovog drevnog stroja dobio sam u Njemačkoj u jednom muzeju u Mainzu koji je dobio ime po Gutenbergu. Tu sam dobio sve informacije i po tome sam napravio ovaj stroj – pohvalio nam se te je naglasio da mu je u izradi drvenog stroja pomogao jedan stolar iz Međimurja.

– Gutenberg je smatrao da je Biblija najvažnija knjiga. Želio sam se voditi njegovim naumom te sam odlučio i ja tako ispisati svoju Bibliju preko ovog stroja koji sam napravio – veli.

„U ratu sam humanitarno pomagao narodu“

Osim toga, kaže da mu je velika čast ljudima prezentirati povijest i njezine činjenice.

– Danas imamo računalo i sve obavimo u jednoj sekundi, nismo ni svjesni kako su naši preci nekad živjeli. Ovaj stroj je imao veliki utjecaj na ljude i kulturu – objašnjava nam.

Zašto se preselio u Split, osobito u vremenima kad je Hrvatska bila ratno pogođena, jasno nam je odgovorio:

– Došao sam humanitarno pomoći narodu koji je zahvatio rat. Moja supruga koja je preminula prošle godine i ja ovdje smo osjetili jednu duhovnu moć te smo odlučili tu i ostati  – jasan je te se na kraju prisjetio svoje supruge s kojom je imao petero svoje djece uz još dvoje posvojene romske djece iz Splita koje su odgojili i preusmjerili na pravi životni put, kako kaže Uwe.

– Moja Edita je bila posebna žena. Njoj je Isus bio primjer. I moj smisao života je Bog i život s Njim i prema Njegovim pravilima. To mi je najbitnije – zaključio je.



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime