S konferencije za novinare u Policijskoj upravi Šibensko-kninskoj

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti osoba i imovine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine se od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. na nivou Ministarstva unutarnjih poslova provodi operativna akcija “MIR I DOBRO”. Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Naime, tijekom provođenja ove akcije 2017./2018. godinu na području Policijske uprave Šibensko-kninske nije zabilježen niti jedan slučaj stradavanja osoba od pirotehničkih sredstava, dok je godinu ranije, dakle 2016./2017.g. zabilježen jedan slučaj i to je lakše tjelesne ozljede zadobilo dijete.

Prošle godine tijekom ove akcije je oduzeto ukupno 42 komada pirotehničke galanterije i 182 komada različitog streljiva, te su utvrđena tri prekršaja za koja su prijavljene četiri maloljetne osobe.

Godinu dana ranije je zaplijenjeno 103 komada pirotehničke galanterije i 26 komada streljiva, te su utvrđena četiri prekršaja za koja su prijavljene četiri maloljetne osobe.

– Stoga, kao i do sada, u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme apeliramo na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava na način kojim se može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana – poručuju iz PU Šibensko-kninske.Posebno apeliraju na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno improviziranih sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice.

Ujedno upozoravaju građane na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu, sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

U PU Šibensko-kninskoj napominju da će tijekom ove akcije policijski službenici ove Policijske uprave kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta na području Županije, te ako utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva će se oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog ili prekršajni nalog.

Propisane novčane kazne, ovisno o vrsti prekršaja, iznose za fizičku osobu od 1 000 – 15.000 kuna, a za pravnu osobu od 1 000 – 80.000 kuna.

Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime