Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta danas su dovršili kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim hrvatskim državljaninom, za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje u počinjenje kaznenog djela “Primanje mita”, iz članka 293. st.2. Kaznenog zakona RH.

Tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je 50-godišnjak, kao odgovorna osoba, u dva navrata, 12. i 16. studenog 2018. godine, od 51-godišnje hrvatske državljanke primio mito u ukupnom iznosu od 3.000 eura, nakon čega je zauzvrat obavio radnje koje je ionako morao obaviti, vezane uz liječenje sada pokojnog 49-godišnjaka.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage prostora i stana kojeg koristi 50-godišnjak.

Protiv 50-godišnjaka je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podneseno posebno izviješće kao dopuna kaznene prijave, zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 293. st. 2. Kaznenog zakona RH i danas je predan pritvorskom nadzorniku.

Prijavljena 51-godišnjakinja

Protiv 51-godišnjakinje je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Davanje mita“ iz članka 294.st.2. Kaznenog zakona RH.

Reagirao ministar

Tijekom petka reagiraoje i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je najoštrije osudio slučaj splitskog kardiokirurga i poručio da u ponedjeljak u KBC Split šalje inspekciju Ministarstva zdravstva koja će istražiti je li bilo i stručnih propusta u najnovijem slučaju korupcije u zdravstvu o kojem su ovih dana izvijestili mediji.

Žena ispričala kako su je tražili mito za liječnika

Liječnik je uhićen nakon što je jučer u emisiji Provjereno objavljena ispovijest Ljubice Adžaip iz Dicma.

Ona je ispričala kako je splitskom kardiokirurgu u ured odnijela ukupno 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga. Ispričala je da je to napravila nakon što joj je u bolnici rečeno da će teško na vrijeme doći na red ako ne plati. Nesretni čovjek je na kraju umro.

Nakon svega je odlučila, kako je rekla, s javnosti podijeliti svoju priču i upozoriti kako doista funkcioniraju stvari u hrvatskom zdravstvu.

Sve je počelo sredinom listopada, kada je 49-godišnji Ivica Adžaip iz Dicma završio na hitnoj s teškim disanjem. Prevezen je na Odjel kardiologije na splitskim Križinama, gdje mu dijagnosticiraju proširenu aortu i određuju žurnu operaciju, ali na drugom odjelu – na Firulama.

Tada je, tvrdi, obitelji rečeno kako bi ga, da bi bio premješten, prvo trebao posjetiti kardiokirurg s tog odjela. Dodala je i kako kirurg nije dolazio danima pa je upitala sestru za doktora, a odgovor ju je zaprepastio.

“Zaista, ako vam on treba, ako baš on mora odlučivati o ovome, teško ćete doći na red bez ovoga (pokazuje prstima na pare)”, tvrdi Ljubica Adžaip koja je dodala i kako je kirurg došao sutradan i rekao njezinom suprugu da je operacija opasna, ali i da bez nje neće dugo živjeti.

Reakcija KBC-a

Nakon priloga u Provjerenom Klinički bolnici centar Split najavio je kako će odmah pokrenuti postupak unutarnjeg nadzora zbog slučaja podmićivanja liječnika.

“KBC Split oštro osuđuje bilo kakve pokušaje ishođenja, kao i primanja mita. Takvi nečasni postupci moraju biti sankcionirati.Što se tiče konkretnog slučaja, KBC Split će odmah pokrenuti postupak unutarnjeg nadzora i slijedom utvrđenog i druge zakonom dopuštene radnje i aktivnosti u okviru svoje nadležnosti. Izražavamo žaljenje što se ovim prilogom stvara negativna slika o našoj bolnici, međutim vjerujemo da će naši građani i dalje imati povjerenja u rad naše ustanove, kao i rad svih djelatnika koji odgovorno, predano, stručno i časno rade svoj posao”, poručuju iz KBC-a te izražavaju sućut obitelji preminulog Ivice Adžaipa.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime