U prostorijama Kluba Zona na Šperunu danas je točno u 12 sati otvorena izložba Udruge MoStSkriveni svijet beskućništva“. Izložba prezentira relevantne podatke o problematici beskućništva te kroz fotografije otkriva svijet često skriven od pogleda sugrađana.

Izložba je otvorena na Međunarodni dan ljudskih prava, a sve ususret 18. akciji “A di si ti?!” i obilježavanju 20 godina aktivnog rada udruge.

– Dvadesetu godišnjicu aktivnog rada udruge željeli smo obilježiti aktivistički, kako drugačije. Ususret našoj velikoj akciji “A di si ti?!” htjeli smo opet progovoriti o važnoj temi za sve nas, a to su ljudi koji još uvijek žive na otvorenom i nemaju krov nad glavom. Vjerujemo kako će ova izložba povezati različite institucije u prevenciji beskućništva, boljoj stambenoj politici na razini cijele zemlje i ono što MoSt stalno zagovara da svaki veći grad i županijsko središte ima lepezu različitih usluga za ovu skupinu građana. To obuhvaća sve od prenoćišta, prihvatilišta, pučke kuhinje, punkta za informacije, besplatne pravne pomoći, što su sve oblici podrške koju želimo da se kroz svaki od gradova afirmira, rekla nam je Đordana Barbarić, predsjednica Udruge MoSt.

– Važno je napomenuti da je priča i ideja o MoStu krenula već 1993. godine na inicijativu stručnjaka iz raznih područja koji su djelovali u našem gradu. To su bili liječnici, psiholozi i socijalni radnici koji su promišljali kako da mladi pomognu drugim mladima u potrebi. Udruga je osnovana 1995. godine, a ovo je punih dvadeset godina našeg aktivnog djelovanja, zaključila je Barbarić.

Na otvorenju izložbe svoje su dojmove iz dvadesetogodišnjeg rada podijelili i Drago Lelas, potpredsjednik udruge MoSt i predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike te Mirela Buturović, savjetnica pučke pravobraniteljice za pravne poslove koja je svoje prve volonterske korake napravila baš u udruzi MoSt.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime