Pogledajte ekskluzivne fotografije snimljene s Biokova: “Cijeli dan požar će gasiti airtractor, vatrogasce prenosimo helikopterima”

"Jutros smo na požarište prebacili 22 vatrogasca, a 2 helikoptera su otišla u Makarsku podignuti kruške, a cijeli dan će djelovati airtractor"

Cijelu noć širio se požar na Biokovu na području između Borovika i vrha Šibenik. Iako se vatra spušta prema Debelom Brdu, opasnosti od požara za grad Makarsku zasad nema. Jutros se gusti dim spušta prema obali.


Od Slavka Tucakovića, glavnog državnog vatrogasnog zapovjednika doznali smo jutrošnju situaciju na požarištu kao i plan vatrogasaca za današnji dan.

Slavko Tucaković, glavni državni vatrogasni zapovjednik

– Bio sam jučer u nadlijetanju Biokova s nekoliko generala i zapovjednikom Glavinom. Pomno smo razmotrili požarnu situaciju. Jučer je na požarište bio prebačen jedan kanader no zbog turbulencija nije mogao ništa raditi – kazao nam je zapovjednik Tucaković.

Na Biokovo se tijekom jutra raspoređuju zemaljske snage:

– Jutros smo na požarište prebacili 22 vatrogasca, a 2 helikoptera su otišla u Makarsku podignuti kruške, a cijeli dan će djelovati airtractor. Vatrogasci su s makarskog područja. Poslije 12 sati bit će poslana i Državna intervencijska postrojba da pomogne jer je upravo danas smjena. Dečki iz splitskog DIP-a su također poslani na Biokovo.

Ako se vatra proširi onda ćemo poduzeti daljnje korake.


Na pitanje je li Makarska ugrožena požarom, zapovjednik Tucaković nam je odgovorio:

– Ljudi su poslani, prati se situacija. Jučer nije bilo ugroze stanovništvu, eventualno dim može zasmetati.Sinoć je Stipe Božić izjavio da se ovaj požar mogao spriječiti još u početku i da sličan scenarij događa gotovo na svim planinama…

– Ne bih komentirao kolegu. Mi radimo svoj posao. Kako smo prošle sezone riješili Biokovo, tako ćemo ga i ove riješiti. Ne gori samo na Biokovu, imamo probleme na Tulovim Gredama. Ima li smisla trošariti resurse gore i situaciji kada zapravo ništa nije ugroženo? Ima li potrebe na takvom području potrošiti 100 milijuna kuna ili na području Jablanca, gdje gori u blizini Nacionalnog parka?

Nitko nije ništa ostavio, osobito ne naše planine. Osobno sam jučer nadletio i Velebit i Biokovo. Situacija se prati. Vatrogasci ništa nisu ostavili nezaštićeno – zaključio je zapovjednik Tucaković.

Podsjetimo, naš portal je prvi izvijestio o požaru na Biokovu koji gori još od nedjelje, kada ga je izazvao udar munje. Požar je danima tinjao, a vatrogasno zapovjedništvo je tih dana ocijenilo da se nisu stekli uvjeti za gašanje. Jučer je došlo do naglog širenja požara, a danas su na Biokovo prvi put poslane zemaljske vatrogasne snage.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0