U dvorani Splitsko-dalmatinske županije, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban upriličio je predstavljanje kulturno-turističkog vodiča „Podvodna baština Splitsko- dalmatinske županije”.

Uz župana, o vodiču su govorili i pročelnik Upravnog odijela za turizam i pomorstvo SDŽ Stipe Čogelja i direktor Turističke zajednice SDŽ Joško Stella.

Vodič su svim prisutnima predstavili njegovi autori: arheolozi Saša Denegri i Silva Kukoč te arheologinja i povjesničarka umjetnosti Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu Tea Katunarić Kirjakov.

Riječ je o projektu je kojega je u okviru Natječaja za financiranje projekata iz programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2019. godini, financirala Splitsko-dalmatinska županija, a prvi je takve vrste u Hrvatskoj.

U podmorju Splitsko-Dalmatinske županije nalazi se više od 200 podvodnih arheoloških lokaliteta, od pojedinačnih izoliranih nalaza sitnih artefakata do očuvanih brodoloma sa teretima amfora te olupina brodova i aviona iz vremena drugog svjetskog rata. Cilj izrade kulturno-turističkog vodiča podvodne baštine Splitsko-dalmatinske županije je promocija podmorskih arheoloških lokaliteta radi dobivanja cjelovite slike o bogatstvu, raznolikosti i važnosti podmorja, te daljnji razvoja arheološkog i ronilačkog turizma u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Predstavljanjem ovog vodiča nudimo nešto što bi trebalo biti prepoznatljivo i to poglavito onoj klijenteli koja se neće isticati u kvantiteti stvaranja gužvi na cestama i terminalima, a njihov financijski potencijal je izniman. U tu svrhu podvodna baština naše županije ističe se kao dodatak vrijednosti naše turističke ponude. Kroz predstavljeni vodič, navedeni su gotovo svi lokaliteti naše županije sa svim uputama na kojoj dubini se nalaze i što je dozvoljeno na tim lokacijama raditi.

Uz turizam, ovaj vodič služiti će kao zaštita tih prekrasnih lokaliteta. Vjerujem da će i preko Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije sa ovim lokacijama biti upoznati i svi oni turisti koji organizirano žele razgledati ove kulturno – turističke vrijednosti. Isto tako zahvaljujem se i autorima vodiča, kao i službama županije koji su napravili nešto izuzetno vrijedno i kvalitetno – kazao je župan.

U kulturno-turističkom vodiču podvodne baštine Splitsko-dalmatinske županije prezentirano je 28 podvodnih lokaliteta te tri muzejske zbirke sa podvodnim arheološkim nalazima. Vodič je koncipiran na način da je akvatorij Splitsko-dalmatinske županije podijeljen na pet geografskih područja (akvatorij Splita i Kaštelanski zaljev, akvatorij otoka Brača, akvatorij otoka Šolte, akvatorij otoka Hvara, akvatorij otoka Visa i Palagruže), a obuhvaćeno je razdoblje od prapovijesti do drugog svjetskog rata.

Svi lokaliteti približno su označeni na kartama, a različite boje označavaju različite dubine nalazišta. U posebnom odjeljku obrađena je i Viška bitka kao najznačajnija pomorska bitka na Jadranu te tri olupine koje su sudjelovale u bitci kao jedne od najznačajniji podvodnih nalaza na Jadranu.  Tijekom izrade vodiča vodilo se računa da u njemu budu zastupljene različite vrste kulturnih dobara iz svih povijesnih razdoblja, pokrivajući pritom cijeli akvatorij županije (antički ostaci arhitekture  i brodolomi, kasno srednjovjekovni brodolomi te ostaci novovjekovnih olupina i aviona iz drugog svjetskog rata). Osim povijesnih i geografskih informacija za svaki lokalitet je navedena i njegova dubina te dostupnost za posjetitelje.  Vodič je izrađen na hrvatskom i engleskom jeziku.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime