Za komentar situacije sa žrnovačkim vodovodom upitali smo Nina Velu, zamjenika splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

– Žao mi je što situacija u Žrnovnici traje već ovoliko dugo. Žrnovnica koristi vodovod koji ni danas nema uporabnu dozvolu i tu godinama nema sustavne kontrole, kakvu, primjerice, osigurava Vodovod i kanalizacija. Razumijem frustriranost ljudi, no sada se ne treba osvrtati na nešto što je bilo nego što možemo napraviti ljudima sada, u ovom trenutku.

Činjenica je da kod svake nove kiše izvor biva zamućen, a nadležne službe rade pojačane kontrole kvalitete vode. Ovakvo stanje moglo bi potrajati jer je vodovod izrazito osjetljiv na vanjske faktore, osobito nakon požara. Stanovnicima Žrnovnice osiguravamo vodospreme za kojima je potražnja najveća nakon obilnijih kiša. Pravog rješenja, zapravo, neće biti do izgradnje novog vodovodnog sustava jer je postojeći preopterećen i previše podložan promjenama te ne osigurava kvalitetnu vodu stanovnicima Žrnovnice, Sitnog i dijela Strožanca.

Upitali smo Velu kada bi mogli početi radovi na novom vodovodu.

– Ja sam uvjeren da će prva faza izgradnje žrnovačkog vodovoda krenuti već tijekom 2018. godine. Sada postoji problem na dijelu predviđene trase budućeg vodovoda, no to je u fazi rješavanja. Moramo biti svjesni da se ovaj problem ne može riješiti preko noći. To znači da će biti potrebno dvije do tri godine da Žrnovnicu spojimo na novi vodovodni sustav i tek tada ćemo svim stanovnicima osigurati opskrbu vodom koja će u svakom trenutku biti ispravna.U Žrnovnici se nadaju da će dolaskom novog vodovoda stari moći koristiti kao tehničku vodu…

– To je pitanje dogovora. Ako to stanovnici žele, zašto ne. Ako već tu postoji vodovodni sustav, bilo bi ga šteta zapustiti ga. Primjerice, sa zainteresiranim stanovnicima moglo bi se dogovoriti da se takva voda i dalje koristi uz nešto veću ratu vode. Takva bi se voda mogla koristiti za poljoprivredu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0