POČEO POLICIJSKI OČEVID Vatrogasni zapovjednik o blokiranim vatrogasnim prolazima: “15 minuta se uklanjalo 10 automobila”

[VELIKA FOTOGALERIJA] "Imamo sreću što nas podržava Grad u nabavci opreme i tu ne radimo nikakav kompromis. Kada je sigurnost u pitanju, nema kompromisa. Nabavljamo najkvalitetnija odijela, kacige, čizme, radio veze..."


Policija je oko 16 sati započela očevid, ali tek na okolnim stanovima. U jutrošnjem požaru u cijelosti je izgorio stan na 6. katu zgrade na adresu Papandopulova 6 na Trsteniku. Brzom i profesionalnom intervencijom splitskih vatrogasaca spriječena je veća katastrofa. Neslužbeno se doznaje da je stan u kojem je izbio požar bio prepun smeća, da su na mjestima bile nagomilane čak i auto gume. Iako se društvenim mrežama proširila vijest da je u stanu pronađen ručna bomba, to su nam demantirali i policija i vatrogasci. Iz stana su izvađene dvije plinske boce koje srećom nisu eksplodirale.


U požaru nije bilo ozlijeđenih civila, a nekoliko vatrogasca zatražilo je liječničku pomoć zbog udisanja dima. O paklenim uvjetima u gorućem stanu svjedoče nevjerojatne scene topljenja profesionalne vatrogasne opreme.

Policija: Informacije o uzroku požara vjerojatno u ponedjeljak poslijepodne

– Očevid u stanu koji je u cijelosti izgorio neće početi prije ponedjeljka, jer vatrogasci imaju puno posla do potpune sanacije. Policija vjerojatno neće imati novih informacija o uzroku požara do ponedjeljka poslijepodne.

Obavljamo dio posla koji možemo, a to je očevid u stanovima do kojih je vatra dopirala. Pokušavamo evidentirati stupanj oštećenja koja su nastala na okolnim stanovima – kazala nam je Ana Čepić, glasnogovornica splitske policija.

Splitska javnost danas je, više nego ikada do sada, postala svjesna važnosti određivanja i održavanja vatrogasnih prilaza neboderima i zgradama. Na tu temu porazgovarali smo sa zapovjednikom splitske Javne vatrogasne postrojbe, Ivanom Kovačevićem.– Grad je takav kakav je i tu nema puno pomoći. Imamo Odjel preventive koji radi svoj posao i naglasak smo stavili na visoke objekte, dakle nebodere. “Riješili” smo visoke objekte na Splitu 3, Blatinama, Spinutu. Tu smo osigurali prilaze visokim objektima, i tu im možemo prići.

Situacija najgora na Mertojaku i Trsteniku

Nesavjesna ponašanja građana uvelike nam otežavaju djelovanje, a to smo vidjeli i danas. Nama to otežava posao, ne bih rekao da nas sprječava. Na ovakve požare odmah se ide s maksimalnim brojem ljudi. Objasnit ću slikovito, lakše je povući 2 cijevi do objekta, nego 15. Ali ako treba vući 15, vučeno 15, zovemo tri čovjeka više. Izgubi se pola minuta. Znamo da su važne sekunde, a ne minute.

Čim se dođe na Mertojak, Trstenik, osobito u Papandopulovu, imamo 50 do 70 metara od objekta.

U takvim situacijama odmah nam uskače policija. Dobijemo odmah Split Parking. U prvom udaru mi počnemo gasiti, međutim, onda čekamo da se raščisti put za nadolazeća vatrogasna vozila. Tu je danas posao odrađivao Split Parking. Mislim da su 10 vozila makli u 15 minuta, da bi vatrogasci mogli lakše komunicirati. Tek nakon što je prolaz očišćen mogli su nam dolaziti cisterna, voda, zamjene i sl.

Auto ljestve nisu mogle doći odmah do mjesta požara jer ne postoji put. Nekada 5 sekundi znači hoće li eksplodirati plinska boca ili ne. Ako smo je pogodili mlazom vode sada, neće puknuti, ako smo je pogodili 5 sekundi poslije, hoće. Svaka sekunda znači – rekao nam je Kovačević.

Pitali smo zapovjednika kako ocjenjuje današnju akciju.

– Ljudi su riskirali nešto više nego inače. To je razumljivo jer da nisu tako napravili, požar bi sigurno ušao u dva, tri dodatna stana. Ovako su samo vanjski dijelovi, balkoni, stradali. Možemo raspravljati o tome treba li vatrogasac riskirati život za to. Naravno, takav mu je posao.

S kvalitetnom opreme, bez kompromisa

Imamo sreću što nas podržava Grad u nabavci opreme i tu ne radimo nikakav kompromis. Kada je sigurnost u pitanju, nema kompromisa. Nabavljamo najkvalitetnija odijela, kacige, čizme, radio veze. Da nije tako, ovakvu intervenciju ne bi mogli odraditi. Na jednoj fotografiji se vidi kako se jedna baterija rastopila. To je vatrogasna baterija koja u veleprodaji košta oko 2 tisuće kuna. Vatrogasac je takvu temperaturu izdržao, nije primio temperaturu na sebe. Morali su ući tako brzo da se požar ne proširi dalje. Uvijek će netko reći “bravo”; a netko će reći da je moglo i bolje.

Uvijek radimo analize intervencija pa će tako biti i sada. Ono što sam dosad poslušao na računalu koje bilježi dojave, prva dojava je stigla u 9 sati i 2 minute. U 9 sati i 17 minuta voda je bila u stanu. Za 15 minuta vatrogasci su se opremili, sjeli u auto, dovezli se, stigli do stana u vatri, digli cijevi na 6. kat i počeli gašenje. To je dobro vrijeme i uredna intervencija.

Važnost DVD-ova

Moram naglasiti da imamo i sjajne DVD-ove koji su maksimalno odradili posao. Nastojimo biti autonomni što se tiče dobave vode, da povučemo odmah cisterne za prvu ruku. Danas je DVD Split, u nedjelju, bio spreman na intervenciji s 3 ekipe, DVD Žrnovnica i Vranjic s po jednom ekipom. Na neradan dan vatrogasni sustav pokazao je punu funkcionalnost – ističe zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Splita.

Kovačević je na kraju naglasio:

– Kada su vatrogasci došli na teren, stan je u potpunosti bio u požaru, a vatra je hvatala dva susjedna balkona. Do kraja intervencije takva se situacija nije pogoršala, odnosno, vatra se nije proširila. To znači da je zadržano zatečeno stanje. Da smo došli na situaciju da je stan u plamenu i da su nam izgorjela još 2 stana i još nekoliko balkona, onda bi raspravljali o tome je li moglo bolje. Međutim, zaista možemo biti zadovoljni. To nam je mjerilo – koliko smo zadržali situaciju u odnosu na onu kada smo stigli na požarište – kazao je zapovjednik Kovačević za Dalmacija Danas.

Još se jednom prisjetimo dramatičnih trenutaka za vrijeme požara na Trsteniku. Fotografije je snimio naš fotoreporter, Miroslav Lelas.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime