Budnicom Gradske glazbe Sinj i pucnjima mačkula sa Staroga Grada, u spomen na slavnu bitku pradjedova 1715. godine protiv osmanlijskih osvajača, u Sinju su jutros počele završne pripreme za 304. Sinjsku alku.

U 8 sati na Starom Gradu održana je sveta misa za uspješan i miran završetak alkarskih nadmetanja, koju je predvodio prof.dr.sc. fra Domagoj Runje. Alkari i alkarski momci te predstavnici VAD-a na Gradu su položili vijenac za poginule branitelje Sinja 1715. godine, poginule branitelje Domovinskog rata te sve preminule alkare i alkarske momke te druge članove Viteškog alkarskog društva, nakon čega je ‘Sat povijesti Sinja’ održao doc.dr.sc Marko Rimac, piše ferata.hr.

U prijepodnevnim satima vojvodin ađutant alkar Filip Vučemilo sa svojim momkom Petrom Jelinčićem u svečanim odorama, nošnji i opremi, u okićenoj kočiji posjetit će predstavnike civilne, vojne i crkvene vlasti te ih pozvati na Alku. Nakon toga položit će vijenac na groblju sv. Frane u Sinju, u znak spomena na sve umrle i poginule članove Viteškog alkarskog društva. U toj prigodi položit će i vijenac za sve pale domoljube u borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

U 13 sati tri trubača i tri bubnjara pozvat će s Kamička alkare i alkarske momke da se u svečanim odorama i s naoružanjem okupe kod alaj-čauša. Užurbanost i izgled alkara i alkarskih momaka pri prolasku rodnim krajem i ulicama Sinja neka oživi viteštvo naših pradjedova i doba njihovih okupljanja za odlučni boj.

Alkari i alkarski momci okupit će se kod alaj-čauša Ivice Filipovića Gruića u 14 sati. Nakon okupljanja alaj-čauš će izvršiti smotru alkara, a harambaša Ivo Vukasović Parin smotru alkarskih momaka. Nakon obavljene smotre, alkari i alkarski momci, uz zvuke truba, bubnjeva, talambasa i glazbe u povorci će krenuti ulicama Sinja do Alkarskih dvora, na vojvodin prijem, gdje se od 13 sati očekuje dolazak gostiju i uzvanika, među kojima će ove godine biti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Alke te predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković i drugi gosti ovogodišnje Alke.

Pred polazak na 304. viteški megdan vojvoda Boško Ramljak u Alkarskim dvorima izvršit će smotru opreme, oružja, odora i ukrasa sudionika u Alci te provjeriti držanje dostojno tradiciji potomaka branitelja Sinja.

Svečana alkarska povorka iz Alkarskih dvora kretat će se pored Bellova volta Ulicom A. K. Miošića preko Trga kralja Tomislava, pozdravljajući Čudotvornu Gospu Sinjsku uobičajenim alkarskim pozdravom: momci okretanjem glave na lijevo, alkari spuštenim kopljem i okretanjem glave na lijevo, a vojvoda pozdravlja desnom rukom.

Povorka će nakon prolaska preko Petrovca stići na trkalište u 16:30 sati, nakon čega će početi natjecanje za slavodobitnika 304. Alke. I ove godine u natjecanju sudjeluje maksimalan broj kopljanika – 17.

Slavodobitnika Alke Viteško Alkarsko društvo nagradit će slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna, a pokroviteljica Alke, predsjednica RH Kolinda Grabar Kritarović zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom. Alkarskog momka slavodobitnika VAD nagradit će zlatnom plaketom alke, a pokroviteljica srebrnim prstenom i jataganom.