Srijedu će Splićani, ali i srednja Dalmacija, dugo pamtiti. Počela je dugo očekivana, a lokalnom stanovništvu sanjana, sanacija odlagališta otpada na Karepovcu.

Prisjetimo se, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Hrvoje Merki, direktor vinkovačke tvrtke „Eurco d.d.” i Arsen Zoran Tonšić, prokurist tvrtke „G.T. Trade d.o.o. Split” u ime izvođača radova, potpisali su 19. listopada 2017. Ugovor o sanaciji odlagališta otpada Karepovac.

Ugovorena vrijednost radova sanacije je 67.130.328,95 kuna, a što s PDV-om ukupno iznosi 83.912,911,19 kuna. Oko 135 tisuća tona smeća se na godišnjoj razini odloži na Karepovcu, od čega se na Split odnosi samo 60 tisuća tona. Rok završetka svih ugovornih radova, odnosno prve faze sanacije, je 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao. Financijska sredstva za realizaciju osiguravaju Grad Split i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to u omjeru Grad Split 60 posto, a Fond 40 posto.

Projekt je podijeljen na tri paketa („A, „B” i „C” paket), a potpisani Ugovor odnosi se na prvu fazu paketa „A” koja predviđa izgradnju novih ploha s iskopom i premještanje postojećeg otpada uz izgradnju prateće infrastrukture: ophodna cesta za tešku mehanizaciju, trafostanica, hidrantska mreža s hidroforskom stanicom, crpna stanica s odvodnjom procijeđenih voda, vanjska rasvjeta obodne prometnice, plato plinske stanice i obodni kanal s odvodnjom oborinskih voda.

Radovi  jutros službeno počeli

Na Karepovcu danas u 10:30 radovi simbolično i počeli. Uz direktora splitske Čistoće, predstavnika izvođača radova i ostale uzvanike, okupljenima se prvi obratio splitski gradonačelnik.

– Danas iskoračujemo. Oprostite na emocijama, danas počinje jedan veliki iskorak za budućnost grada i vjerujem da ćemo u dobro ugovorenom poslu sa Eurcom, GT Tradeom i svim ljudima u lancu koji će određivati ovaj značajni posao za grad Split, za 19 općina i gradova naše županije koje odlažu ovdje zadnjih 50 pedeset godina svoj otpad, dovršiti priču o ugovornom roku od 30 mjeseci.To će biti vrijeme i iskušenja i izazova, ali dobro spremljena ekipa koja je ovdje iza mene će to dobro odraditi. Zahvaljujem se na strpljenju svim mojim sugrađanima iz Solina i naravno Splita što će zapravo ovih trideset mjeseci biti strpljivi i ako treba trpjeti zajedno s nama možda i neugodne trenutke – kazao je Krstulović Opara.

Potom je pozvao građane na strpljenje i razumijevanje oko mogućih neugodnih mirisa koji će se pojaviti sljedećih mjeseci.

– S našim nadzornim inženjerima, a dobro opremljenom ekipom koja će voditi ove radove smo i dogovorili da će one trenutke kada bude misija neugodnih mirisa najveća da će voditi računa o klimatskim uvjetima i kad, recimo, bude bura ili vjetar koji će biti neugodan radi raznošenja toga mirisa, kalibrirati svoj posao, prilagoditi svoj posao i učiniti u emisiju neugodnih mirisa što manjom i što manje neugodnom za građane.

Posao kojeg danas započinjemo, a vidite tešku mehanizaciju koja je došla iz cijele Hrvatske za ovo najveće gradilište u ovome dijelu hrvatskoga Jadrana, u prvoj fazi paket A košta osamdeset i četiri milijuna kuna koje su financiramo zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša čiji predstavnici će nam se pridružiti ovdje 27. studenog u našem programu kojega smo predvidjeli i u kojem ćemo predstaviti projet, ali prije svega radi približavanja i edukaciju građana i radi suradnje s našim sugrađanima.

Dakle, pozvani ste već 27. na lokaciji ode u blizini samog Karepovca. Pozivam, naravno, građane i putem vas i zahvaljujem svima na dosadašnjoj suradnji i i pozivam vas na suradnju sljedećih 30 mjeseci da pratimo sve što se ovdje događa. Pozivam građane da posjete ovaj prostor, da vide kako s njihovim novcem, s našim novcem, završavamo jednu opasnu priču s ekološkom bombom u srcu grada – rekao je splitski gradonačelnik.

Krstulović Opara bio je optimističak oko budućnosti ovog područja:

– Siguran da će po završetku druge i treće faze paketa A asanacije ovoga odlagališta, već 2021., ćemo raspravljati o tome koje zelenilo ćemo saditi na ovu veliku uzvisinu koja će narasti i koja će, ja se nadam, u narednom razdoblju biti rekreacijski park zdrav za građane, ali i prije svega i ponos ovoga istočnog dijela grada koji je prečesto bio u dosadašnjoj razdoblju zapostavljen.

Mi smo odlučni okrenuti stvari, ovdje živi najveći dio naših sugrađana, ovdje živi jako puno djece. Ovo je prostor koji će postati, neću reći elitni, ali jedan zdravi, ugodni prostor u kojemu će se Splićani ugodno osjećati  – kazao je.

Pohvalio je tvrtke koje će izvoditi radove…

– 83 912 tisuća kuna košta ovaj ugovoreni posao sa Eurcom i G.T. Tradeom, uglednim kompanijama koje su se već na ovom poslu iskazale, kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama u okruženju. Siguran sam da će taj posao odraditi sukladno njihovim referencama i zadovoljstvom svim svih koji su do sada sudjelovali s njima. Da je tome tako svjedoči izvrstan tip nadzornika koje smo danas okupili. Koristim prigodu kazati da sam danas potpisao ugovor o javnoj nabavi ostvarenome glavnome voditelju projekta koji također ovdje s nama i koji je, baš kao i svi koji sam maloprije spomenuo, vama na dispoziciji za pitanja i odgovore.

Cjelokupna cijena sanacije, koliko će koštati, ovog trenutka ne mogu o tome govoriti jer moram kazati da u tijeku ovih ovdje radova će zasigurno doći do potrebnih preprojektiranja koja će i ovu cijenu koja je sada mijenjati, ona će varirati gore i dolje, međutim paralelno s time ćemo raditi na natječajnoj dokumentaciji za drugu i treću fazu ovog prvog paketa. Dakle, druga i treća faza predviđa dovršenje ulaznog dijela i treća faza je otplinjavanje i zazelenjivanje. To je ona faza koju sam maloprije govorio, to je 2020. ili 2021., kada ćemo svi zajedno sudjelovati u osmišljavanju tog pokrova koji će nastati nakon faze otplinjavanja. Ovo će postati jedna kvalitetna i zdrava zona za rekreaciju.

Treća faza paketa A je izravno vezana s aktiviranjem našeg Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Vi znate da smo pred nekih mjesec i pol dana dobili vijest da je Lećevica dobila lokacijsku dozvolu što je izuzetno važna stvar i vrlo je jasno trasirala dinamiku koja će izravno utjecati i na sudbinu ovog ovdje prostora. Mi smo gotovo sigurno da ćemo se uhvatiti tog termina koji nam je izuzetno bitan, a to je 2021. godina – zaključio je Krstulović Opara.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0