Kako smo prvi javili, peta sjednica splitskog Gradskog vijeća održat će se 6. i 7. prosinca. Tako će se nova sjednica održati gotovo tri mjeseca nakon prethodne koja je imala “maratonski” karakter jer je sadržavala 57 točaka. No čini se da je to pravi “mačji kašalj” u usporedbi s brojem točaka koje će sadržavati sljedeća sjednica. Naime, prema informacijama gradskog vijećnika Jakova Prkića (Pametno), u planu je 81 točka dnevnog reda.

Vezani članak:

SPLITSKO GRADSKO VIJEĆE 6. PROSINCA Doznajte detalje novog proračuna i planova drastičnog preustroja Banovine!

Prkić je neugodno iznenađen što je tek sinoć primo 1635 stranice dostavljenog materijala o nadolazećoj sjednici, a kaže da mu nisu dostavljeni materijali za trećinu točaka.

“Sinoć nam je oko 20 sati dostavljen poziv za 5. sjednicu Gradskog vijeća putem kurira. Prošlo je gotovo tri mjeseca od prve radne sjednice u ovom sazivu i ne čudi što imamo 81 (slovima: osamdesetjednu) točku dnevnog reda. Nemoguće je iti pročitati, a kamoli proučiti 1635 stranice (slovima: tisućušestotridesetpet) dostavljenog materijala. Nažalost, ovaj broj nije konačan jer nam nisu dostavljeni materijali za točno trećinu točaka dnevnog reda, što je u suprotnosti sa člankom 85., stavkom 2. Poslovnika Gradskog vijeća koji kaže da se uz poziv dostavljaju i svi materijali koji se odnose na prijedlog dnevnog reda” – napisao je Prkić u e-mailu kojega je dostavio splitskog gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, ali i splitskim novinarima.

Gradski vijećnik u nastavku navodi da je u pitanju teža povreda poslovnika Gradskog vijeća te predlaže odgodu sjednice dok se vijećnicima ne dostave svi materijali najmanje tjedan dana prije početka sjednice.

– Dodatno me zbunjuju objave nekih medija u kojima se spominju točke dnevnog reda za koje nismo dobili materijale (Kazališno vijeće HNK). Možda su materijali spremni, a nama se namjerno ne dostavljaju (u što ne želim vjerovati) – piše Prkić i zaključuje da su tri mjeseca su više nego dovoljna za pripremu barem 90 posto materijala za sjednicu.

Prkić kaže da se ovakva praksa nije događa niti u prošlom sazivu Gradskog vijeća:

– Prošlo je pola godine od lokalnih izbora, a tek sada nam predstoji druga radna sjednica. Ni u prošlom sazivu nam se nikada nije dogodilo da imamo 81 točku dnevnog reda. Ovo nije demokratska procedura, ovo je lakrdija – kaže uz zaključak da se nada da će se ispoštovati minimum demokratske procedure, a poseban pozdrav poslao je onima koji će imati besane noći čitajući materijale.

Blažević: Tko je tu vladajući?!

Gradski vijećnik iz redova vladajuće kolacije, Tonći Blažević (HSLS), složio se s oporbenim vijećnikom. Blažević ističe da bi odgoda sjednice po sili zakona značilo raspuštanje Gradskog vijeća, pošto se ono posljednji put sastalo 11. i 12. rujna. Blažević se čak upitao tko je tu vladajući kad on nije ni dobio bilo kakve materijale te.

“Uozbiljimo se jer smo tu zbog građanki i građana Splita!” – kaže Blažević uz molbu nadležnima da se ovakve situacije više ne događaju.

S vijećnikom stranke Pametno slaže se i Joško Markić iz SDP-a.

– Različitost mišljenja i sučeljavanje argumentima najčešće iznjedri najbolja rješenja, na korist svima!

Uvjeren sam da je razlog političkog angažiranja svakog od nas želja da aktivno pridonesemo boljem društvu, a preduvjet ikakve konstruktivne rasprave je uvažavanje i mogućnost da pročitamo i analiziramo dostavljeni materijal – ističe ovaj oporbeni gradski vijećnik.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0