Ako se po jutru dan poznaje, onda je pred Splitom još jedna odlična turistička godina. U srcu zime tijekom siječnja Split je tako posjetilo 10.254 turista, odnosno 20 posto više nego lanjskog prvog mjeseca u godini, a broj noćenja od 27.792 koliko je ostvareno u siječnju veći je za 14 posto od lanjske godine. Kada se zna da su podjednaki rast od po 14 posto ostvarili strani i domaći gosti, jasno je da je Split postao zanimljiv turistima iz svijeta i Hrvatske tijekom cijele godine.

Uz goste iz susjedne BiH kojih je u Splitu u siječnju bilo  najviše (2.727), na samo vrhu po posjećenosti Splita i u siječnju su građani iz SAD-a kojih je stiglo 311 u siječnju i koji su imali 2.163 noćenja u gradu, što je za 18 posto više nego lani. Isto tako, važno je istaknuti da su se gosti iz SAD-a u Splitu tijekom siječnja zadržavali u prosjeku 7 dana, baš kao i Nijemci koji su imali 1.327 noćenja i tako za 18 posto povećali svoje lanjske rezultate iz siječnja u Splitu. Da je trend dužeg zadržavanja u gradu zimi sve prisutniji u Splitu, pokazuju i podaci po kojima su Slovenci koji su sa 1004 noćenja imali rast od čak 74 posto i zadržavali su se u Splitu gotovo šest dana.

Ipak, najveći rast dolazaka u siječnju u Split ostvarila su azijska turistička tržišta kojima očigledno u planovima dolazaka u Split ništa nije poremetio aktualni corona virus. Tako je u siječnju u Splitu bilo 358 Kineza što je tri puta više nego lanjske godine u ovo vrijeme, a brojni su bili i turisti sa Tajlanda (122 gosta) kojih je također bilo tri puta više u Splitu nego lani. U velikom rastu dolazaka zimi u Split prate ih i gosti iz Japana kojih je ovog siječnja bilo dvostruko više nego lani (231 gost), te Hong Konga kojih je 66 posjetilo Split u siječnju, dok ih je lani u tom mjesecu u Splitu bilo samo 14. Za 76 posto narastao je i broj gostiju iz Tajvana, Južnoafričke Republike, ali i Švedske odakle je tijekom siječnja stiglo gotovo jednako gostiju kao i lani (pedesetak), ali su za razliku od lani kada su ostajali samo 3 dana, ovog siječnja noćili po šest dana u Splitu i tako povećali broj svojih noćenja za 24 posto.

Split je tijekom siječnja ukupno posjetio 6.247 strani gost i 4.007 domaćih, a iz strukture turističkog prometa vidljivo je da promocija Splita kao zanimljivog turističkog grada i izvan ljetnih mjeseci dopire do svakog kutka svijeta. U to su se proteklih dana uvjerili turistički djelatnici Splita i TZ Splita koji su sudjelovali na turističkom sajmu New York Times Travel show. Tamo je još jednom potvrđeno zanimanje gostiju iz SAD-a za dolazak  i boravak u Splitu kao nezaobilaznom gradu Amerikanaca za vrijeme njihova posjeta Hrvatskoj, pa sve poslovne informacije agencija i organizatora putovanja iz SAD-a za Hrvatsku govore kako je realno očekivati da turisti iz SAD-a i u 2020. godini budu najbrojniji gosti Splita.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime