PLINOFIKACIJA SPLITA Svečano obilježeno spajanje prva tri korisnika plina u Splitu

[FOTOGALERIJA] Radovi u Splitsko-dalmatinskoj županiji su započeli 2013., a prvi korisnici priključeni su u Dugopolju 2015.

Svečanim događanjem u OŠ Ravne njive službeno je obilježeno spajanje prva tri korisnika plina u Splitu: KBC-a Split na Firulama, OŠ Ravne njive i dječjeg vrtića Mali princ.


Čestitavši svima koji su sudjelovali na ovom značajnom projektu, prvi čovjek grada Splita Andro Krstulović Opara podvukao je njegovu važnost za Split: – Ovo je trenutak koji označava važnu prekretnicu za naš grad i građane. Nakon 157 godina ponovno se spajamo na plin. Ova tri prva korisnika su početak i idemo dalje s projektom dok ne spojimo sve važne objekte u našem gradu, a tako osiguravamo zdravlje, manju potrošnju energije i kvalitetniji život za sve naše sugrađane.

Uz gradonačelnika Krstulovića Oparu svečanosti su nazočili i Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Peter Zaruba i Vlado Mandić, članovi Uprave EVN Croatia Plin te brojni drugi ugledni gosti koji su prepoznali stratešku važnost ovog projekta za razvoj Dalmacije.

Osim infrastrukturne važnosti plin kao energent donosi niz konkretnih koristi njegovim korisnicima; manji ukupan trošak energije, jednostavnije održavanje, dostupnost i nema potrebe za skladištenjem i naručivanjem novih količina te potpuna kontrola potrošnje i troška na vlastitim mjernim uređajima. Navedene koristi tako će među prvim korisnicima u Splitu iskusiti KBC Split na Firulama, OŠ Ravne njive i dječji vrtić Mali princ, a da bi i ostali građani Splita mogli uživati u pogodnostima plina potrebno je da dovoljan broj potencijalnih korisnika pokaže interes za plinski priključak koji prati analiza tehničkih i ekonomskih pokazatelja po kojima se utvrđuje isplativost priključka u pojedinim dijelovima grada.

Spajanje prvih korisnika plina u Splitu, svojevrsna je kruna aktivnosti EVN-a na plinofikaciji Dalmacije započetih 2011. Radovi u Splitsko-dalmatinskoj županiji su započeli 2013., a prvi korisnici priključeni su u Dugopolju 2015. Dosad je izgrađeno preko 130 kilometara plinske distribucijske mreže. Gospodarska zona u Dugopolju prva je zona u Dalmaciji koja ima potpuno razvijenu plinsku mrežu. Izgradnju plinske mreže u Splitu EVN je počeo polaganjem plinskih cijevi na trasi od Bauhausa do Prometa Split u Hercegovačkoj ulici. Radovi od Prometa Split do bolnica Križine i Firule dovršeni su tijekom 2018. godine, a kulminacija ovog pothvata je spajanje prvih korisnika na mrežu u Splitu koja je svečano obilježena danas.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime