Prvi dan zime je ove godine obilježio 11. Ples s anđelima održan u Đardinu. Radi se o jedinstvenom disco partyju za sve osobe s intelektualnim poteškoćama, a ovo je prvi put da se održava na otvorenom, čime se čini još jedan iskorak u procesu inkluzije.

Ples s anđelima se prethodnih godina odvijao na Valentinovo i u sklopu Splitskog karnevala, a ove godine su se odlučili za nešto drugačije, ples pod božićnim kapicama.

– Nakon desetljeća diskoteka odlučili smo se građanima omogućiti još lakši susret s osobama s intelektualnim poteškoćama iz naše županije. Budući da je okićeni Đardin stvarno srce Adventa za djecu i odrasle shvatili smo da se radi o idealnoj lokaciji za jedan takav eksperiment. – rekla nam je organizatorica Pinija Poljaković.

Veseloj, božićnoj atmosferi pridružili su se brojni građani s crvenim kapicama Djeda Božićnjaka, a najveće oduševljenje izazvali su članovi Moto kluba Fjaka, inače dugogodišnji prijatelji ovog događaja. Korisnici ustanova Juraj Bonači, njihove Dislocirane jedinice Firule, centra u Makarskoj i Sinju, predstavnici Centra Fra Ante Sekelez iz Vrlike, članovi udruga Srce, Lastavice, Zvono, Anđeli, Sindrom down i drugi posjetitelji su se isplesali uz DJ-eve Tonya Sancheza i Nicka.

– Stvarno su se svi zabavili, bila je jedna nova, malo drugačija priča. Vidjet ćemo što ćemo ubuduće, možda slijedi i neka ljetna varijata, sve je moguće. Najbitnije je da smo se ohrabrili da iskoračimo u centar grada i bilo je divno. – kaže Pinija.

Inkluzijski party Ples s anđelima započeo je 2008. godine i već prve godine dobio nagradu za najbolji volonterski projekt Splitsko – dalmatinske županije. Postao je tradicionalna godišnja svetkovina svih osoba s intelektualnim teškoćama te ga se s nestrpljenjem čeka i za njega priprema. Svake godine na Plesu se okupi između 700 i 900 osoba s intelektualnim teškoćama, ali i brojnih sugrađana, volontera, ljudi koji su ovaj projekt prihvatili kao svoju feštu ljubavi jer se 10 godina odvijala u doba Valentinova.

Zimski Ples s anđelima održao se u organizaciji Pinije Poljaković i Skautskog kluba Marjan te pokroviteljstvom Dalmacijavina.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0