PLENKOVIĆ U SPLITU NAKON POŽARA “Sustav je pravovaljano reagirao”

Građani izrevoltirani zakašnjelim reakcijama, a premijer tvrdi da sustav nije zakazao

Nakon katastrofalnog požara koji je u noći s nedjelje na ponedjeljak buknuo u Srinjinama, pa se brzinom munje proširio i do Splita, bilo je logično da će se sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje SDŽ-a morati održati odmah ujutro. Na mnoštvo nejasnih pitanja, reakcija i posljedica morali su prvo između sebe odgovoriti odgovorni i nadležni kako na razini Županije, tako i Republike Hrvatske.


S posljedicama i tijekom događaja jutros je upoznat i premijer Andrej Plenković kojemu su detalje,između ostalih iznijeli ministri Damir Krstičević i Davor Božinović, župan Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, glavni vatrogasni zapovjednik SDŽ-a Dražen Glavina, te gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević i načelnik Podstrane Mladen Bartulović.
Premijer Plenković kazao je kako je i sada na terenu 150 vozila s preko 700 vatrogasaca i požarišta se saniraju.

– Pristigla je pomoć iz drugih hrvatskih županija, vatrogasne postrojbe su organizirane i na terenu. Nadamo se kako ćemo iz svega ovog izvući pouku kako bismo unaprijedili mehanizme – kazao je Plenković,ali i pružio pohvale svima koji su sudjelovali u gašenju požara,a posebno je istaknuo Torcidu i branitelje.

Ipak, u svemu ovome premijer Plenković ne vidi zakazivanje sustava, pa je tako kazao kako je sustav pravovaljano reagirao.

Iako su građani izrevoltirani i tvrde da je došlo do zakašnjele reakcije, Plenković tvrdi kako to nije istina, te u trenutku kada kanaderi u Splitu i nisu mogli uzletjeti, oni su gasili požar na Hvaru.

Dodao je kako u današnjem internetskom vremenu treba razlučiti impresije, dojmove i komentare od stvarnih činjenica, te još jedanput ponovio kako je sve nadležne službe reagiraju kvalitetno.


-Ministarstvo obrane zaputilo je vojsku na požarište kada su za to dobili poziv- kazao je i dodao kako je vojska vrlo brzo reagirala.

Koordinacija je bila na nivou, tvrdi premijer, i kaže kako je odgovornost bila na stručnim tijelima i da je sustav reagirao onako kako je i trebao.
Broj vatrogasaca koji su na terenu i sada, dovoljan je primjer ljudstva i organizacije, kazao je Plenković te poručio da će, onda kada se saznaju bilansi štete, iznaći sredstva za njihovo pokriće. Jednako kao što će se iznaći sredstva i za dodatnu vatrogasnu opremu i cisterne.Upitan imaju li saznanja o tome da su požari podmetnuti, premijer je kazao kako će temeljita istraga pokazati uzrok požara.

Po pitanju međunarodne pomoći, Plenković je kazao kako u ovim trenucima nema potrebe za tim.

On je zajedno s ministrima i vatrogasnim zapovjednicima nakon sastanka krenuo na teren kako bi se i sam suočio s posljedicama sinoćnjeg požara.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0