Planinario najvišom hrvatskom planinom pa snimio vrstu oblaka za koju znanstvenici još nisu posve sigurni kako nastaje

Jedan naš čitatelj, iskusni planinar, u subotu je boravio na najvišoj hrvatskoj planini Dinari

Pretežno sunčana i suha subota u Dalmaciji nije donijela gotovo bilo kakve zanimljivosti kada su u pitanju vremenske prilike. Tek su popodnevne temperature zraka bile dosta iznad prosjeka za ovaj dio godine, ponegdje do vrlo toplih 27 Celzijevih stupnjeva.


U popodnevnim satima uz granicu s BiH bilo je prolazno pojačane naoblake, ali bez oborina. Jedan naš čitatelj, iskusni planinar, u subotu je boravio na najvišoj hrvatskoj planini, Dinari. Snimio je zanimljivu vrstu oblaka koji se u stručnoj literaturi nazivajuundulatus asperatus” oblaci.

Osnivač Cloud Appreciation Societyja, Gavin Pretor Pinney, osoba je odgovorna za skretanje pažnje Kraljevskom meteorološkom društvu na ovu neobičnu formaciju oblaka, kojem je i predložio da bi se isti mogli svrstati u potpuno novu kategoriju.

Nakon toga, Gavin je prezentirao podatke UN-ovoj Svjetskoj meteorološkoj organizaciji u Genevi koja nije 50-ak godina ažurirala Međunarodni Atlas Oblaka, no to je konačno učinjeno 2017. godine. Undulatus asperatus oblaci svakako zaslužuju pažnju, znanstvenici proučavaju njihovo formiranje, a mehanizmi nastanka ovih oblaka još nisu posve jasni.

Asperatus na latinskom jeziku ima nekoliko značenja: grub, uzburkan, olujni ili težak. Svako od ovih značenja se može pripisati tmastim i dinamičnim niskim formacijama ove vrste oblaka.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime