Petar Škorić: “Nije posao premijera da na požarištu drži šmrk u rukama!”

Petar Škorić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Splitu, gostovao je u emisiji Novi dan, N1 televizije

Petar Škorić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Splitu, gostovao je u Novom danu i komentirao situaciju u gradu vezano uz požare koji su prošli tjedan pogodili splitsku okolicu.


Gori li još uvijek požar izazvan političkim odnosima nakon požara koji je pogodio Split i okolicu?

Naravno da gori, mi smo svjedoci ove godine da je broj požara ogroman. Nesnosne vrućine dovele su do toga i ovaj veliki požar koji je pogodio Split i okolicu, požarna linija koja je bila duga 15 kilometara, dovela je do toga da se mnogi preispituju, dijelom i s pravom, kakav imamo sustav, što je dobro, što loše. Međutim, ušli smo u prostor gdje je došlo do politiziranja. Smatram da je to potrebno prepustiti nadležnim službama, da učine raščlambe, da vide što je bilo. Sazvali smo tematsku sjednicu Gradskog vijeća da se vidi što je tko učinio. Naš gradonačelnik rekao je da smo imali nespremno stanje, da neki nisu radili svoj posao. Pukotine u sustavu, od održavanja terena, protupožarnih prosjeka, do zapuštenih površina u privatnom vlasništvu, sve svjedoči o cjelokupnoj nespremnosti zajednice za protupožarne aktivnosti. Odnosi između službi raspravit će se na višoj razini. Već smo sad uočili određene stvarii koje treba mijenjati u tom smislu. To za nas nije novina, tu smo primijetili određene pukotine i zato Vlada radi na Strategiji Nacionalne sigurnosti. Kroz sve te propise želimo organizirati pravodobniju reakciju nadležnih službi, piše N1 

Je li dio građana s pravom ljut?

Logično i normalno da svatko kome gori kuća bude ogorčen i nezadovoljan. Riječ je o požarnoj fronti koja je u jednom trenu dosegla dužinu od 15 kilometara i bilo je nemoguće organizirati se u svakoj kući. Među prosvjednicima je bilo najmanje takvih, ovo je bilo nešto drugo, ovo je bila Facebook revolucija, sad pokušavaju stjecati političke poene, prozivati ljude koji nemaju nikakve odgovornosti. Indikativno je da je na dan požara konstituirano Gradsko vijeće. Imamo vlast koja je tu nekoliko dana, a gradonačelnika koji je fantastično reagirao. Danas da netko ide prozivati gradonačelnika, tko se nije ni približio požaru, nije primjereno.

 


Kako komentirate činjenicu da je premijer Plenković pobrao ovacije za dolazak u Split?

Izgleda da populizam prevladava. Kad dođe bilo koji dužnosnik, pomaže li on ili odmaže? Kad vidimo fokus javnosti i brojnih službi, ja bih zabranio političarima uopće dolazak na takva požarišta. Kao što bih zabranio, da ja vodilm vatrogasce, da me mediji zovu dok ja koordiniram gašenje požara. Posao predsjednika Vlade sigurno nije da dođe na požarišta i drži šmrk u rukama, populizam da prevladava i da se na taj način populizmom dižu politički poeni. Naravno da je uloga i zadaća svake vlasti prikazati i sućut prema stradalima i zainteresiranost da se predmeti riješe, ali to je sasvim drugo od ovoga da se političare tjera na populizam. Jesu li time doprinijeli sustavu ili su dolaskom odnemogli?Koji je vaš odgovor ljudima na prosvjedu?

Naravno da shvaćamo ljude i imamo maksimalno razumijevanja za njihove probleme. Smatram da najveći broj ljudi koji je organizirao prosvjede nije bio tu zbog požara. Čudno je kad su organizatori prosvjeda uglavnom udruge koje se financiraju iz gradskog proračuna, koje nemaju veze sa sustavom zaštite i spašavanja, koje se nisu angažirale u gašenju požara. To onda poprima sasvim druge, pa i političke konotacije. Više pročitajte OVDJE.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0