Penn State University i Sveučilište u Splitu proširuju partnerstvo

Veza dvaju sveučilišta proteže se kroz desetljeća

Prije mnogo godina, neposredno nakon rata, poslijeratna vlada bila je suočena s velikim izazovom: identificiranjem tijela poginulih. Mnogi od njih bili su pokopani u masovnim grobnicama. Zbog sukoba, napredna forenzička oprema nije bila dostupna. No čak i da je bila, nitko nije imao potrebnu stručnost za takav pothvat.


Tako je na službenim stranica Penn State Universityja opisan početak suradnje ovog uglednog Sveučilišta sa Sveučilištem u Splitu. Dragan Primorac, tada na postdoktorskoj stipendiji na Sveučilištu Connecticut, preuzeo je na sebe traženje pomoći. Nakon što su mu mnoga vrata bila zatvorena, Primorac je došao do Mitchella Hollanda, koji je u to vrijeme vodio Laboratorij za identifikaciju DNA u Oružanim snagama u Washingtonu, a uz to je bio vodeći stručnjak za forenzičku molekularnu biologiju. Primorac, Holland i ostali stručnjaci na tom polju započeli su koristiti nove tehnologije i procese uz pomoć kojih je, uz velike napore, do danas identificirano preko 90 posto žrtava rata. Nadalje, to je donijelo revoluciju u globalnoj forenzičkoj znanosti.

– U forenzičkoj znanosti radi se o istini i pravdi, ali je ona također važan alat za mir i zaključak priča o voljenima. Sve što je ostvareno ovim partnerstvom proizišlo je iz prijateljstva između Mitcha Hollanda i mene, koje je započelo prije 27 godina. Doista vjerujem da partnerstvo ne može uspjeti bez prijateljstva. To je poruka koju širim diljem svijeta kad god putujem – kaže Primorac.

Kroz kontinuirano partnerstvo, Primorac, bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, 2016. godine je postao prvi globalni veleposlanik Penn State-a, trenutno, među ostalim, radi i kao honorarni profesor na Eberly College of Science na Penn Stateu.

Holland se 2005. godine pridružio Penn Stateu gdje je razvijao program forenzičke znanosti. Donio je i svoje hrvatske kontakte, od kojih su mnogi bili upravo sa Sveučilišta u Splitu – i time je, kroz napore Hollanda i Ureda globalnih programa, formirano novo Penn State strateško partnerstvo. Iako je počelo s forenzičnom znanosti, partnerstvo se nedavno počelo širiti. Multidisciplinarno izaslanstvo od 11 studenata, koje je predvodio Alen Soldo, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju u Splitu, posjetilo je Penn State u rujnu 2017. Za ovaj konkretni program, odabiru se studenti iz programa za razmjenu s namjerom da uspostave međunarodne veze. Studenti dolaze iz raznih disciplina, od umjetnosti preko inženjerstva do morske biologije.– To jednostavno funkcionira. Želimo podići suradnju na višu razinu. Nevjerojatno…
mislim da prošle godine nije bilo bio tjedna u kojem na Penn Stateu nije bilo splitske delegacije, kao ni delegacije Penn Statea u Hrvatskoj. Svakog dana odvija se suradnja između Penn Statea i Sveučilišta u Splitu. Moj san je vidjeti kako naša sveučilišta stvaraju model suradnje u drugim disciplinama – kemiji, ekonomiji, pravu, medicini – kao što, vjerujem, već postoji u forenzici – rekao je Soldo.

Sveučilišta poduzimaju korake kako bi taj san postao stvarnost. Rade na dobivanju sredstava Erasmus+ za daljnju mobilnost između Penn Statea i Splita. College of Medicine poslao je delegaciju studenata u Split u lipnju 2017. godine; a planira se posjet Hrvatskoj delegacije Pravne škole Penn Statea. Nedavno je delegacija Sveučilišne knjižnice u Splitu posjetila knjižnični sustav Penn Statea, uključujući University Park i Altoona knjižnice. Prorektor Soldo, također, drži zajednički tečaj biologije mora s Reneeom Bishop-Pierceom (Worthington-Scranton).– Ovo se partnerstvo razvilo i iznad mojih očekivanja. Sada imamo plan i neprekidno radimo po njemu. Naš najvažniji fokus je iskoristiti svu energiju ovog partnerstva – dobro je imati takav problem – rekao je Martin Trethewey, direktor tvrtke Penn State’s Global Engagement Network.

– Moj prijatelj i mentor, Shimon Peres, predsjednik Izraela, uvijek bi govorio “Nema mjesta za male snove. To je filozofija koja partnerstvo Penn Statea i Splita vodi naprijed. Sanjat
ćemo velike stvari i postići ih – rekao je Primorac za kraj.

Mnoštvo novih projekata, koju financiraju zajednički Penn State i Sveučilište u Splitu, obećavaju upravo to. U planu je već više zajedničkih projekata:

1. “Youth Aspirations, Identity, and Demographic Change in Rural Croatia: Implications for
Education and Rural and Regional Development” (Kai A. Schafft, Sanja Stanić)
2. “High quality reconstruction of ultrasound tomography using total least squares with edge- preserving constraints” (Jesse L. Barlow, Ivan Slapničar)
3. “Common e-learning domain for the initial courses in the STEM” (Wendy Hanna-Rose, Marko Rosić)
4. Coastal Marine Environmental Science (Renee E. Bishop Pierce, Alen Soldo)
5. Arts and Humanities Initiative (Beatriz Rivera-Barnes, Brian Willems)
6. Forensic Historical Identification (Mitchel M. Holland, Željana Bašić)
7. Sculpting Project (Cristin Millett, Robert Jozić)
8. “Connecting the University of Split and Penn State Beaver through Collaborative Online
International Learning” (Jenifer Cushman, Igor Jerković)
9. “Real time aerial image processing from UAV for search and rescue, firefighting and other socially useful applications” (Guido Cervone, Sven Gotovac)
10. Building a long‐term collaboration between the Penn State University – College of Medicine and the University of Split School of Medicine (Ben Fredrick, Zoran Đogaš)
11. “Realizing Economic Development of Tourism Linkages Through Croatian Local Food and Agricultural System” (Amit Sharma, Maja Fredotović)
12. “Active Learning in STEM Education” (Wendy Hanna-Rose, Jasna Puizina)
13. “Effects of Religion and Deployed Husbands on Women” (Melissa LaBuda, Goran Kardum)
14. “Customized Sustainable Housing For Split (And/Or Generic Models For Urban Development)” (Jose Duarte, Hrvoje Njiric)
15. “Combining Traditional Stone Crafting Techniques With Digital Technologies” (Jose Duarte, Boris Trogrlić)

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0