Pažljivo i sigurno “baratajte” balonima ili letećim lampionima, možete ugroziti sudionike zračnog prometa!

Upravo nepredvidljivost i neupravljivost njihova leta mogu potencijalno predstavljati opasnost za zrakoplove  jer postoji mogućnost njihovog usisavanja od strane zrakoplovnih motora.

Puštanje dječjih balona punjenih helijem ili letećih lampiona je izvor publiciteta na mnogim društvenim događanjima i humanitarnim akcijama. Ipak, pojedinci ili organizacije koje žele puštati dječje balone ili leteće lampione u određene svrhe moraju to činiti na siguran i odgovarajući način kako prilikom svojih aktivnosti ne bi ugrozili ostale sudionike u zračnom prometu, javila je Hrvatska kontrola zračne plovidbe. 


Dječji baloni i leteći lampioni mogu varirati u svoj veličini i performansama. Prilikom puštanja, nošeni vjetrovima, mogu prijeći nepredvidljive udaljenosti i uzdignuti se na nepredvidljive visine. Upravo nepredvidljivost i neupravljivost njihova leta mogu potencijalno predstavljati opasnost za zrakoplove  jer postoji mogućnost njihovog usisavanja od strane zrakoplovnih motora.

Također, ostaci dječjih balona ili letećih lampiona padanjem na tlo mogu oštetiti zrakoplove na zemlji, a ukoliko padnu na manevarske površine aerodroma postoji mogućnost da budu usisani od strane zrakoplovnih motora u najrizičnijim fazama leta zrakoplova, polijetanju i slijetanju. Ova opasnost je posebno izražena kod puštanja dječjih balona i letećih lampiona u blizini aerodroma.

Potencijalna opasnost koju predstavljaju dječji baloni i leteći lampioni proporcionalno raste sa veličinom i brojem puštanih predmeta, kao i s lokacijom puštanja (blizina aerodroma). Puštanje dječjih balona i letećih lampiona i padanje njihovih ostataka na tlo može dovesti do zagađenja okoliša što posebno predstavlja problem ukoliko ostaci padnu na osjetljiva prirodna područja (nacionalni parkovi, parkovi prirode, rezervati itd.). Ostaci dječjih balona i letećih lampiona mogu biti i izravno opasni za divlje i domaće životinje jer postoji opasnost od gutanja što može dovesti do ozljede ili smrti životinje.

S obzirom da leteći lampioni uzgon postižu na način da se ispune toplim zrakom, a izvor toplog zraka obično je upaljena svijeća, postoji opasnost da svijeća, pojedini zapaljeni dijelovi te jako zagrijani dijelovi padnu na tlo ili u letu dođu u dodir s zapaljivom tvari u okolini te uzrokuju požar. Ova opasnost posebno dolazi do izražaja ukoliko se puštanje obavlja u naseljenim područjima te u blizini poljoprivrednih područja ili industrijskih pogona.

Puštanje dječjih balona i letećih lampiona ne smije se odvijati za vrijeme jako vjetrovitih dana. Baloni bi trebali biti izrađeni od lateksa (gumeni) bez metalnih dijelova. Baloni i leteći lampioni prilikom puštanja ne smiju biti međusobno povezani. Poželjno je da se za zadržavanje plina helija unutar samog balona ne koriste plastični dijelovi, raznorazne užadi ili vrpce. Ukoliko su baloni prije puštanja bili ograničeni vezivanjem kako se ne bi nekontrolirano oslobodili, prilikom puštanja balona predmet kojim su bili vezani mora ostati čvrsto pričvršćen za tlo kako ne bi odletio s balonima i time povećao opasnost za zrakoplove.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0