Pametno o Nacrtu plana gospodarenja otpadom Grada Splita: “Plan za Plan, a ništa konkretno”

Pametno je poslalo primjedbe na Nacrt Plana gospodarenja otpadom uz poruku kako je Plan nedorečen, neprecizan i neambiciozan

Donošenje ovako predloženog Plana gospodarenja otpadom Grada Splita puko je zadovoljavanje forme, istaknuli su danas u stranci Pametno. Sadržaj Nacrta jako je manjkav, a njegovo formalno donošenje znači tek mogućnost prijave Grada Splita na natječaje, što je Gradskoj upravi, nažalost, dovoljan izgovor za usvajanje istog. Pripremili su zato veliki broj primjedbi na isti, u nadi kako će konačni Plan biti sadržajan, konkretan i provediv zbog građana i konačnog smanjenja otpada, a ne zbog zadovoljavanja formalnih uvjeta.


– Niti jedna mjera ni cilj nisu definirani od početka do kraja kako treba, niti su rokovi donošenja planova i izgradnje objekata definirani kako treba, da bi se došlo do potrebnih količina razdvajanja. Najlakše je napisati brojeve kakvi bi trebali biti. Skokovi s 26,2% ukupno odvojenog otpada na 55,9% u 3 godine ne mogu se lako ostvariti ni s gotovom infrastrukturom, a kamoli s ovim Planom kojeg možemo nazvati „trebalo bi“ i „morali bi“. Odnosno, ovo je Plan za Plan, umjesto da je sve definirano – poručuju iz Pametno Split i dodaju – Iz Nacrta Plana vidi se neodgovorna politika prijašnjih i sadašnjih vlasti u lutanju kako gospodariti otpadom, a svu tu nesposobnost će platiti građani, kao što već plaćaju za loše planove izgradnjom ŽCGO Marišćine i ŽCGO Kaštjuna. Uz sve ovo očekuju nas penali Europske unije. Pritom, Plan je ovisan i o brzini i struci Fonda i natječajima, i ukoliko i oni budu kasnili, Plan će biti neizvediv.

U Planu su nedefinirane lokacije zelenih otoka, reciklažnih dvorišta, reciklažnog dvorišta za građevni otpad, kompostane, sortirnice, nepoznato je vrijeme dovršetka ŽCGO Lećevice itd.

– Ciljevi su napisani samo da lijepo izgledaju i budu napisani, bez ikakve detaljne razrade. Previše je planiranog, a bez konkretnih podataka, kada i kako će se realizirati. Sve lebdi u zraku u smislu dogovora, a to se ne može nazvati Planom već listom dobrih želja – zaključuju u Pametno.

Primjedbe stranke Pametno pročitajte u prilogu.

Primjedbe na nacrt Plana gospodarenja otpadom Grada Splita - Stranka Pametno
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0