U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama i tijekom ovog vikenda policija nastavlja s poduzimanjem  pojačanih aktivnosti nadzora cestovnog prometa.

Aktivnosti policije usmjerene su na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih  prekršaja, posebno vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, a činjenjem kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama. Aktivnosti će se također usmjeriti i na ponavljače teških prekršaja u prometu, tzv. “recidivista“.

Unatoč pojačanom nadzoru policije, građanima i dalje padaju na pamet brojne ideje koje ugrožavaju promet. Jedan od najčešćih uzroka nesreće je oduzimanje prednosti. To se jučer nešto prije 15 sati dogodilo na križanju Puta Pazdigrada i Maslinske ulice u Splitu. Srećom, šteta je bila samo materijalna. Par psovki, Europsko izvješće, tanji račun i mirni ste.

Par sati kasnije, skupini natprosječno inteligentnih muškaraca palo je na pamet zapaliti bengalke uz Jadransku magistralu na Sirobuji. Njihova fešta završila se požarom trave koji su pogasila tri vatrogasca DVD Žrnovnica s jednim vozilom. U plamenu je izgorjelo oko 40 kvadrata trave, a kad se raščistio dim mladića više nije bilo. Ipak, snimljeni su pa posao za policiju ne bi trebao biti težak.

U nizu novih genijalnih ideja pod naslovom “Kako dati posla pogrebnim poduzećima?” treba se naći i ova: nepoznati muškarci odlučili su motorom povući paletni viličar na najprometnijoj splitskoj cesti. One male nestabilne kotačiće predviđene za brzinu do 10 kilometara na sat povukli su Poljičkom cestom s dobrih pedeset. Možda i ne cijene svoj život, no ima i drugih sudionika koji bi se htjeli vratiti kući živi, po mogućnosti sa svim udovima.

Naravno, neke situacije su ipak samo loša sreća. Takvo nešto dogodilo se jednom vozaču u večernjim satima u Smiljanićevoj ulici u Splitu. U pitanju je ibertura – umjesto zraka u radnom sistemu motora pojavilo se ulje. Rezultat je gusti dim, smrt motora i trošak sa četiri nule na računu vlasnika.

– Sve sudionike u prometu podsjećamo na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Prilikom sudjelovanja u prometu pazite na sebe i druge! – rečenica je kojom završava svako priopćenje policije.

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime