PADA I NA OTOCIMA Snijeg u Dalmaciji: Temperature ispod nule, udari bure do 140 kilometara na sat!

Uz niske temperature lokalno pada i snijeg


Tijekom petka u većem dijelu Dalmacije došlo je do naoblačenja. Dok nad srednjom i istočnom Europom dominira prostrano polje povišenog tlaka zraka, u srednjem Sredozemlju, s centrom zapadno od Italije, nalazi se ciklona koja utječe na vrijeme na našem području.


Nad balkanskim poluotokom nalazi se vrlo hladna zračna masa, pa su se čak i na srednjodalmatinskim otocima temperature spustile ispod ništice. Najniža temperatura zabilježena je na Biokovu (-14°C). Temperature u Zagori su uglavnom između -7 i -3, a na obali i otocima od -2 do 2 stupnja Celzijeva.

Uz niske temperature lokalno pada i snijeg. Kako nam javljaju čitatelji snijeg pada duž obale na području od Šibenika do Ploča, te na Šolti, Braču, Hvaru i Visu. Meteorološka postaja u Komiži mjeri 0.9 stupnjeva uz umjeren snijeg, a Primošten se i zabijelio.

Oborine se očekuju uglavnom u manjim količinama pa veći dio obale ne bi trebao zabijeliti, a najveće probleme stvarat će olujna i orkanska bura.

DHMZ upozorava na olujne i orkanske udare do 140km/h.– Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – stoji u upozorenju.

Stanje u prometu: Zimski uvjeti

Slab snijeg pada u dijelu Dalmacije, kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.Zbog olujnog vjetra autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sve skupine vozila (obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca – DC27 i DC50)

Samo za osobna vozila otvoreni su:
– autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale je državnom cestom kroz Gorski kotar – DC3),
– Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene,
državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
Paški most.

Snijeg na Hvaru

Na državnoj cesti DC1 Udbina-Klapavice zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema u Lici na državnoj cesti DC25 Gospić-Karlobag (D8).

Prekidi u pomorskom prometu

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:
– katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Pula-Zadar,
– trajektne linije Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska i Sobra-Prapratno.

Katamaran Ist-Zapuntel-Brgulje-Molat-Zadar u subotu (13.veljače) plovi bez pristajanja u luku Zapuntel.

Katamaranska linija 9603 Jelsa-Bol-Split isplovit će u 07:00 sati na relaciji Jelsa-Split,bez uplova u luku Bol.

Moja reakcija na članak je...
Vau
45
Haha
5
Hagić
7
Hmmm
3
Plač
20
Grrr
7
Molim?
11

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime