Nakon realizacije jednog od rijetkih splitskih nepolitičkih i nenavijačkih murala, onog u Plinarskoj ulici, inicijatori ovog projekta Građanska inicijativa Split (GIST) organizirali su druženje na kojem su predstavili ideje za daljnju muralizaciju danas zapuštenih ili reklamama ‘okupiranih’ fasada u centru Splita.

Aktivisti i drugi građani okupili su se u petak navečer u kafiću ‘Odma iza’, odmah iza Hrvatskog narodnog kazališta. Naime, upravo na fasadi zgrade u kojoj se nalazi spomenuti kafić, već godinama ‘trune’ prvi splitski mural.

Riječ je o muralu cara Dioklecijana kojeg su 1983. godine oslikali maturanti Umjetničke škole pod mentorstvom profesora Gorkog Žuvele, a cilj je bio osvježavanje tada zapuštene okoline splitskog hrama kulture. Upravo tim motivom se vode i članovi GIST-a inicirajući obnovu ovog murala, ali i oslikavanje kuće Jelaska Bućanovim najpoznatijim djelom – Žar pticom.

– Grad je na potezu, očekujemo obnovu murala Dioklecijana do kraja godine, a onda se idemo pozabaviti kućom Jelaska i sramotnim reklamiranjem u centru, unutar obuhvata povijesne jezgre grada Splita. To je nešto od čega Grad ne može pobjeći i realno je očekivati da može biti napravljeno u roku od godine dana – kazao je Vjeko Santrić iz GIST-a.

“Mural u Plinarskoj je dobar primjer vizije Splita u očima aktivista”

Osim o ‘slikarijama’ na splitskim zidovima, pokrenula se i rasprava o brojnim komunalnim i drugim estetskim problemima grada Splita, poput reklamiranja u staroj gradskoj jezgri, dugogodišnjeg trnja u očima članova GIST-a. Najveći problem je, naglašava Dalibor Popovič, manjak sluha od strane gradskih službi.

– Cijelo vrijeme postoje određene tenzije u suradnji s gradskim službama, jer im je teško objasniti da može i drugačije od onog na što smo svi navikli. Trudimo se biti kreativni i uporni, ali često su rezultati jako slabi. GIST već dugo djeluje u ovom gradu, ali aktiviste se često ne razumije i percipira ih se kao buntovne ljude koji žele nered, a mural u Plinarskoj je dobar primjer kakve su zapravo vizije aktivista. Sad kad smo pokazali da se može, volio bih vidjeti više takvih akcija u Splitu.

GIST će nastavit s ovakvim inicijativama, a kao što smo čuli, sljedeće u planu je obnova Dioklecijana, murala koji je saživio s ovim gradom, jedan je od simbola Splita, a nitko o njemu ne brine. Dosta je takvih primjera, od neodržavanja običnih kanti za smeće, čistoće zidova i ulica…, stalno upozoravamo upravo na to, a inicijativom muraliziranja pojedinih gradskih fasada želimo pokazati da još postoji šansa za jedan drugi, bolji Split – zaključuje Popovič.

Građani će u narednom razdoblju gradskim službama uputiti zahtjev za obnovom murala Dioklecijana te oslikavanjem kuće Jelaska “Žar pticom” kako bi spriječili njezinu daljnju eksploataciju u reklamne svrhe. Hoće li Grad imati sluha, ostaje za vidjeti.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime