Ovako je izgledala prisega 16. naraštaja kadeta HVU-a u Splitu (FOTO/VIDEO)

Svečana prisega prva je koja je održana u Splitu


 

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba” u Splitu  održana je svečana prisega 16. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Svečana prisega prva je koja je održana u Splitu. Danas svoje školovanje započinje 135 kadetkinja i kadeta 16. naraštaja, od toga 94 kadeta 5. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, 33 kadeta 1. naraštaja sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo, a osmero ih se obrazuje za zvanje vojnog pilota. S njima školovanje započinje i 16 kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kužul i Ivica Ušljebrka, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstavnici Ministarstva obrane, OS RH, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te rodbina i prijatelji kadeta.Čestitavši kadetima na položenoj prisezi, ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo čestitkom koju su kadetima uputili Hrvatska ratna mornarica i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.– Drago mi je što je danas kadete u Splitu pozdravila Hrvatska ratna mornarica oglašavanjem brodskih sirena, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo preletom aviona Pilatus PC-9M, a obećavam vam da će vas za pet godina pozdraviti i piloti u avionu F-16 – poručio je ministar Krstičević.

U svom obraćanju naglasio je važnost odabira vojske kao životnog poziva, kao i pokretanja novog studijskog programa Vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu.

– Vojno pomorstvo studij je od velike važnosti za Hrvatsku, koja je pomorska zemlja”, izjavio je ministar dodavši: “Hrvatske institucije, zahvaljujući ovom studiju, dobit će kvalitetne pomorske kadrove, koji će biti dostojni nastavljači hrvatske pomorske tradicije – kazao je Krstičević.

Također, naglasio je kako su upravo kadeti, uz kvalitetno osmišljene studijske programe, jamci budućnosti Hrvatske vojske te poručio:

– Znanje je moć i imperativ u razvoju Hrvatske vojske. Imajte vjeru u svoje talente i mogućnosti!

U ime predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde GrabarKitarović kadetima se obratio njezin izaslanik Vlado Galić. Nazvao je davanje prisege velikom čašću, ali i velikom odgovornošću.

– Tim činom obvezali ste se čuvati uspomenu na Domovinski rat i poginule branitelje, najveće vrijednosti na kojima je utemeljena moderna Hrvatska država”, kazao je Galić. “Imate mogućnost postati nasljednicima najboljih vojnika iz najslavnijeg dijela naše povijesti. Neka vam to bude nit vodilja u vašem radu – kazao je Galić.

– Vi ste budućnost u koju s radošću ulažemo, vjerujući da ćete ispuniti naša očekivanja i biti siguran oslonac našoj domovini Hrvatskoj i njezinim građanima u svim situacijama – poručio je kadetima načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

General Šundov ujedno je pozvao kadete da časno obnašaju svoje dužnosti te njeguju i štite vrednote na kojima počiva Hrvatska vojska: “Njegujući vrednote utemeljene na iskustvima iz Domovinskog rata i međunarodnih aktivnosti, možete doprinijeti tome da naša vojska i ubuduće bude jednako cijenjena i priznata u svijetu kao i dosada.”

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen zahvalio je sveučilištima u Splitu i Zagrebu na pomoći u razvoju dosadašnjih studija te istaknuo da će se Hrvatsko vojno učilište u narednom razdoblju truditi da postane obrazovna ustanova koja će časnicima nuditi cjeloživotno obrazovanje.

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović također se obratio kadetima, poručivši:

– Hrvatsko vojno učilište i Sveučilište u Splitu učinit će sve što je u njihovoj moći kako biste vi dobili najbolja znanja i vještine te kako biste bili na ponos našoj Hrvatskoj.

Zapovjednik kadetske satnije satnik Hrvoje Šimleša izrazio je zadovoljstvo što je prva generacija kadeta-studenata Vojnog pomorstva prisegu položila upravo u Splitu, u vojarni koja će im biti dom narednih pet godina.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime