Otvorenje 63. Splitskog ljeta – Opara o Ultri i Aidi, Bandić zaradio najveći pljesak

Najgromoglasnijim je pljeskom pozdravljen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Večeras je u splitskom HNK-u svečano otvoreno 63. Splitsko ljeto. Manifestaciji su nazočila mnoga poznata lica iz političkog i kulturnog miljea. Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović otvorila je Splitsko ljeto i izrazila svoje zadovoljstvo spojem splitske tradicije i modernoga. Split je nazvala sredinom koja može biti ponosna na svoju kulturno-civilizacijsku povijest te mjestom koje treba i zna baštiniti prošlost, ali i okrenuti se budućnosti.


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je vrlo važnu tezu o publici koja prisustvuje ovakvim događajima – ona izvedbe uvijek treba napuštati promijenjena i oplemenjena, a nikad ravnodušna.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozdravio je okupljene goste, uz predsjednicu i ministricu kulture istaknuvši još i župana Blaženka Bobana, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića. Glavna misao njegova izlaganja bila je povezivanje različitosti.

– Želimo temperament i karakter! Grad treba i Ultru i Aidu. Želimo suradnju športa i kulture. Želimo dati priliku mladima da se dokažu. Potrebni ste nam vi, kritičari, kontrolori i entuzijasti. – kazao je splitski gradonačelnik.

Gradonačelnik Opara istaknuo je i da se nada stabilizaciji u gradskom vijeću koja je uvjet za donošenje proračuna, a bez proračuna ne može se planirati nijedna kulturna manifestacija. Izrazio je žaljenje što je kultura našom zaslugom marginalizirana i zapitao se što smo spremni učiniti za „gradskost grada“. Učen, nadahnut, ali i poprilično pesimističan govor, posebno kad se istakne da je već na početku gradonačelnik primijetio da su smijeh i veselje nestali iz srca Splita i središta kulture.

Međutim, da u Splitu još ima duha, pokazao je pljesak koji je upućen osobama iz javnoga života. Kako grad očito voli komedije improvizacije, najgromoglasnijim je pljeskom pozdravljen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zanimljiv potez splitske publike koja je ne tako davno na istom mjesto zajedno s desničarskim demostrantima u navali duhovitosti pjevala i ratne i mirnodopske pjesme.


Atmosferi pokušaja opće političke sloge, uviđavnosti i kulturne suradnje te gladi publike za vrcavostima, spletkama i redikulima izvrsno je odgovarala prva operna izvedba – Rossinijev Seviljski brijač. Kako god okrenemo – komad pogođen za splitsko stanje uma.

 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0