Brojni trgovci i ugostitelji koji rade u sklopu trgovačkih centara u ponedjeljak su ponovno otvorili vrata. Iako bi pomislili da će građani, nakon mjesec i pol dana ‘posta’, jedva dočekati otići u shopping, to se nije dogodilo. Ipak je radni dan, mnogi su na poslu ili u drugim obavezama, ali sve je to normalno i očekivano, uvjerava nas voditelj knjižare VBZ Denis Projić.

– Početkom tjedna kroz jutro imamo manje ljudi. Nešto više će ih biti popodne, a navale očekujemo obično vikendom ili kad su neke akcije. Zasad smo zadovoljni, većina kupaca koja je danas došla je došla ciljano, kupili su što su planirali i to je to – govori.

“Zasad funkcionira, ali pitanje je što će biti kad krene kupovina školskog pribora”

Sve kupce na ulazu čeka dezinfekcijsko sredstvo, pa listanje knjiga i dodirivanje drugih artikala ne bi trebao predstavljati problem.

– Građani uglavnom koriste dezinfekcijski sprej koji smo stavili na ulaz, ali mi ih na to ne prisiljavamo. Od 14 do 15 sati zatvaramo i prskamo dezinfekcijskim sredstvom sve površine koje kupci dodiruju. Srećom, knjige su uglavnom u zaštitnom najlonu, pa nema brige da će se oštetiti. Zasad to sve funkcionira, ali pitanje je što ćemo kad djeca krenu natrag u školu, kako ćemo dezinficirati sitnice poput olovaka, kemijski, teka… – pita se. Nada se da će građani biti savjesni i dezinficirati ruke pri ulazu.

Državni inspektori provjeravaju drže li se svi preporuka

Osim Malla, posjetili smo i City One i Salona mall. U svim centrima ista priča, redovi pred bankama i poslovnicama teleoperatera, kino dvorane zatvorene, broj stolova u ugostiteljskim objektima prepolovljen, na ulazu u svaku trgovinu dezinfekcijsko sredstvo, a trgovci pod maskama.

Tijekom jutra u dva trgovačka centra su došli i djelatnici Državnog inspektorata, govore nam trgovci i ugostitelji. Zanimljivo je da nitko nije dobio nikakav zapisnik, već im je samo rečeno da je sve uredno.

Isprobana odjeća ide na čekanje, nema više rezervacija

Trgovine odjećom su se, govore nam djelatnici, tjednima pripremale za otvaranje, slagala se odjeća, dezinficirali prostori, a svi trgovci su dobili stroge upute kako se ponašati. Način rada im se dosta izmijenio, ali brzo su se prilagodili, kako oni, tako i kupci.

– Dobili smo maskice, rukavice i dezinfecijska sredstva. Kupce zamolimo na ulazu da dezinficiraju ruke, iako im to nije obaveza. Danas smo imali dosta posla, većina kupaca je došla ciljano i kupila ono što je isprobala. Ako neće kupiti, mi te stvari odvajamo u posebnu prostoriju na tri dana. Više ne smijemo ni rezervirati komade odjeće za kupce, ali ljudi sve to shvaćaju i pridržavaju se – govori nam Blanka iz trgovine poznatog brenda.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime