Danas je u splitskom Varošu predstavljen mural Palmini Piplović. Mural heroini koja je na današnji dan izgubila život radi mlada umjetnica Andrea Resner, a bit će potpuno završen za dva tjedna.

“Danas smo otkrili mural posvećen Palmini Piplović u Varošu i na taj način zatvorili 2. Meditaranski ženski festival. Ovo je sad već tradicija, drugi mural, drugi festival i nadamo se da će se nastaviti i da će Split dobivati svake godine jedno novo žensko lice. Domine od 2008. godine istražuju žensku povijest grada Splita i kroz taj proces smo oživjele priče mnogih Splićanki koje su zaboravljene. Shvatile smo da Split nema ženskih ulica, ženskih murala, kipova i ovo je naš način da to promijenimo”, kazala je Petra Sinovčić iz udruge Domine.

Sreću nije krila ni mlada umjetnica.

“Počašćena sam što sam dobila priliku oslikati splitsku junakinju i zahvalna sam Dominama što su me pozvale da u tome sudjelujem. Kako sam ja iz Varoša, ovo je bio način da vratim nešto kvartu iz kojeg potječem”, kazala nam je Andrea Resler.

Radovan Piplović, nećak Palmine Piplović, želi da se vrtiću koji je izgrađen na zemlji koju je njegova obitelj poklonila gradu, vrati ime Palmine Piplović.“O njoj se puno zna, puno priča, ali iznad svega mi je drago što sam vidio velik broj Splićana i Varošana koji su došli na otvaranje. Toliki broj obećava da se njeno ime i njeno djelo neće zaboraviti”, kazao je Radovan Piplović.

Kaže i kako je sramotno za ljude koji vode ovaj grad da se vrtić izgrađen na zemljištu njegove obitelji zove Tamarin, umjesto Tamaris, uz napomenu da je tamarin- vrsta majmuna.

“Došli smo podržati ovu akciju, pokojna Palmina Piplović je cura iz Varoša koja personificira sve što se za vrijeme Drugog svjetskog rata događalo u Splitu. Po meni, ovaj mural je jedna sveta stvar i plemenita, u znak sjećanja na osobu koja je izgubila život boreći se za ideale antofašizma, a poruka koja treba iz toga biti je da mlade generacije znaju što je mladost Splita radila za vrijeme Drugog svjetskog rata. Jer budućnost nije na nama, starijim generacijama, nego na mladim ljudima, ako ne znaju kakav je Split nekada bio mislim da gradu nema lijepe budućnsti”, kazao je Zdravko Roje iz Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime