Osnovana Hrvatska akademska zajednica za dalmatinske županije

Hrvatska akademska zajednica je studentska i akademska udruga osnovana prije 27 godina u Zagrebu

U Solinu je 7. srpnja 2017. osnovana županijska organizacija HAZ-a koja pokriva sve četiri dalmatinske županije sa sjedištem u Splitu.


Hrvatska akademska zajednica je studentska i akademska udruga osnovana prije 27 godina u Zagrebu koja promiče razvoj visokog obrazovanja, njegovanje kulturne baštine, te okupljanje ljudi na demokratskim i državotvornim načelima. Godine 1990. bila je prva nekomunistička studentska organizacija.

Među tadašnjim osnivačima bio je i Andro Krstulović Opara.

Za predsjednika izabran je Držislav Brčić iz Splita, a za zamjenika Marina Koudela iz Šibenika. Mislava Tolj je izabrana za dopredsjednicu, Davor Tomić za tajnika, te Marin Drpić za rizničara. Ostali članovi su Sanja Bošnjak, Marin Nevešćanin, Ante Karanušić, Dražen Nikolić, Filip Mihanović i Drago Banić.

Brčić je bio krajem 90tih studentski aktivist, te predsjednik Studentskog zbora u Splitu. Izabran je Županijski odbor od 11 članova koji su bili većinom svi studentski predstavnici na Sveučilištu u Splitu te na nacionalnoj razini.

Skupštinu je pozdravio mr. sc. Zdeslav Milas, nacionalni predsjednik HAZ-a iz Zagreba. Milas je istaknuo da se udruga zalaže za visokoobrazovni sustav koji potiče znanost i njezino povezivanje s gospodarstvom. Snažno promiču ideju binarnog sustava koji je razvijen unutar europskog prostora visokog obrazovanja te da hrvatsko društvo uhvati korak sa svijetom u uporabi modernih dostignuća tehnološko- digitalne revolucije u industriji. Temeljno načela HAZ-a je ideja o socijalno tržišnom gospodarstvu.


Na skupštini dogovoreni su prvi koraci u ponovnom pokretanju studentskog krila na Sveučilištu u Splitu. HAZ je obnovljen prošle godine te ima 300-njak članova.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0