OPTIČKI FENOMEN Danas su se dijelovi otoka vidjeli “u duplo” s obale. Evo o čemu se radi

Donosimo fotogaleriju s pogledom na Brač i Podstranu


Ako ste danas s obale pogledali prema srednjodalmatinskim otocima, mogli ste primijetiti da obalna naselja i crta obale ne izgleda kao inače. Mogle su se vidjeti dvostruke kuće, stupovi, stabla…


U to smo se i sami uvjerili dok smo snimali fotoreportažu u Stobreču. Supetar, Sutivan, Splitska i ostala naselja dijelom su se vidjela “duplo”, odnosno njihov dio uz more. Fenomen se mogao vidjeti znatno bliže, uz samo obalu. Rubovi otoka su izgledali kao da “lebde” iznad horizonta.

Radi se o pojavi koja se zove miraž (franc. mirage). Miraž je optička pojava koja nastaje zbog loma svjetlosti u atmosferi, kada raslojavanje atmosfere nije jednoliko, pa nastaje totalno odbijanje (refleksija) svjetlosti među različito zagrijanim slojevima atmosfere, te svijanje zraka svjetlosti. Zbog toga se, primjerice, planine i otoci čine kao da su podignuti u visinu i odvojeni od površine Zemlje, predmeti se vide iskrivljeni, dvostruki, trostruki i sl.

Pri donjem miražu je konkavna strana zrake svjetlosti okrenuta prema gore, a pri gornjem miražu prema dolje. Među pojave miraža ubraja se i fatamorgana.

Primjere današnjeg intenzivnog donjeg miraža pogledajte u fotogaleriji snimljenoj u Stobreču.

 Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime