Bliži nam se početak školske godine, koja će kako sada stvari stoje biti najizazovnija. Pandemija koronavirusa donijela je kaos hrvatskom obrazovnom sustavu i već sada se primjećuje da će početak nove školske godine biti težak i neizvjestan.

Ionako poljuljani sustav dobio je dodatnu nestabilnost kada su u petak, znači samo tri dana prije početka škole pomoćnici u nastavi dobili informaciju da ne trebaju u ponedjeljak doći na svoje radno mjesto.

Djeca će biti bez pomoćnika najmanje dva tjedna

Ogorčeni pomoćnici napunili su porukama brojne Facebook grupe gdje se okupljaju, a požalili su se i Udruzi pomoćnika u nastavi (Pun-Hr) koja svake godine muku muči sa sustavom koji pomoćnike neprestano diskriminira.

– Ukazali smo na veliki problem s kojim se ove godine susreću pomoćnici u nastavi. Naime velika većina natječaja za pomoćnike u nastavi objavljena je od 1. do 4. rujna. Međutim, pojedini natječaji za asistente objavljeni su tek u petak i traju do 14. rujna ili nešto malo ranije – upozorava predsjednica udruge Iva Tadić.

Tadić kaže da je to ogroman problem jer će djeca s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju kojima je odobren pomoćnik u nastavi najmanje dva tjedna biti bez svojih pomoćnika.

– Istraživala sam natječaje koji su tek danas objavljeni na stranicama Burze rada. Primijetila sam da će u prvom, a možda i drugom tjednu školske godine nedostajati najmanje 160 pomoćnika u nastavi – ogorčeno nam otkriva.

Takvih natječaja ima i u Splitu…

Postavlja se pitanje, koliko će onda djece ostati bez pomoćnika u nastavi, budući da postoje brojni pomoćnici koji godinama rade ne samo s jednim, nego i s dva djeteta u potrebi. Takvi problematični natječaji postoje i u Splitu, primjerice škola Spinut u Splitu još uvijek nema devet asistenata, Meje dva, škola Bol sedam, Sućidar čak devet, a škola Ravne njive-Neslanovac nevjerojatnih deset pomoćnika, otkriva.

– Ovo je nevjerojatno. Prošle godine smo imali apsurdnu situaciju kada je jedan učenik ostao bez svog pomoćnika u nastavi na početku školske godine. Bojim se da će ove godine bez pomoćnika u nastavi ostati najmanje 160-ero djece, a moguće je da će u ponedjeljak taj broj biti i puno veći – zabrinuta i pomalo zbunjena je Iva Tadić.

– Mi se cijelo vrijeme borimo za pomoćnike u nastavi i ne želimo da se krše naša radna prava koja se svake godine krše. To nije pravedno, diskriminirajuće je i frustrirajuće – zaključila je te se nada da će netko od nadležnih u skorije vrijeme odgovoriti na njihova pitanja, jer pomoćnici, a pogotovo djeca koja ih trebaju nemaju vremena čekati „zeleno svjetlo“ poljuljanog i usporenog sustava.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime