Turističko-putnička web stranica Big 7 Travel na sam vrh popisa 50 najljepših plaža svijeta nedavno je uvrstila Zlatni rat u Bolu na Braču.

“Zlatni rat najspektakularnija je od svih hrvatskih plaža. Ne čini je samo njen oblik tako lijepom i jedinstvenom. Šljunčana plaža okružena je kristalno čistim morem koje se proteže od tirkizno plave do tamno plave boje u svega 10-20 metara. Desetljećima stari borovi pružaju hladovinu, ali ovdje ne želite izići iz ugodnog mora. Jasno je zbog čega je ovo najbolja plaža na svijetu za 2019. godinu”, – objavljeno je prije nešto više od dva tjedna.

Dobra vijest čuje se daleko, pa ne čudi da je naš prirodni biser jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u zemlji, no pitanje je koliko masovni turizam utječe na to da Zlatni rat i dalje ostane tako lijep i poželjan. Turizam donosi “kruh” mnogim našim obiteljima, no nekontrolirana utrka za zaradom doslovno može “ispilati” granu na kojoj naš turizam počiva. O tome svjedoči i priča koju nam je danas otkrio jedan čitatelj.

“Iskrcavaju putnike na puntu Zlatnog rata”

On kaže da se pred Zlatnim ratom iz tjedna u tjedan sidri sve više brodova, mahom turističkih. Kaže da se na mnogim od tih brodova događa ilegalno prekrcavanje putnika.

– Ne smije se prekrcavati putnike na otvorenom moru, s broda na brod. To je zakonski nedopušteno. Nakon ilegalnog prekrcaja, mali gumenjak kreće direktno na plažu na puntu Rata. Tu se nasuče provom i iskrcaje putnike.Tako se ne bi smjelo raditi jer na dnu plaže s istočne strane postoji ponton, a očito je namjera izbjeći taj ponton jer se plaća 10 do 20 kuna po glavi, a taj novac ide u proračun Općine.

Smrad fekalija i (ne)kažnjavanje

Međutim, to nije jedni problem. Brodice znaju biti nanizane tako gusto da se jedva može proći između njih. Upitno je smiju li se uopće sidriti kod Zlatnog rata. Radi se o zaštićenom području, sidrenjem svega i svačega dovodi se u opasnost autohtona morska flora. O ispustima balastnih voda bolje da ne spominjem, svaki put kada je tu puno brodova usidreno, na plaži se može osjetiti smrad fekalija. Ne kažem da to rade sve, ali ako napravi jedan brod, dovoljno je. Po meni je jedino rješenje kolektivna kazna za ovakvo ponašanje, pa nek se među sobom dogovore tko je kriv.

Naš sugovornik smatra da lučki redar nema dovoljno ljudstva ni tehnike.

– Kazne mora naplatiti lučki kapetan. Činjenica je da ljudi koji se iskrcaju na puntu Zlatnog rata idu popiti piće i to nekome odgovara – zaključuje naš sugovornik.