Onkološki pacijenti ostali bez lijekova, među njima i ova Splićanka: “Dabogda niko ne sazna kako je sidit za stolon i brojat tablete. Iman za 11 dana”

"Je li moguće da u 21-om stoljeću bolnici nedostaje lijekova?" pita se.


Zbog duga veledrogerijama mnogi posljednjih dana imaju problema s dobivanjem lijekova. Jedna od njih je i Splićanka Ivana Frapporti. Shvatila je da lijeka ima za svega – 11 dana. I ne zna kada će ga opet dobiti. Lijek je to koji joj znači život.


“Je li moguće da u 21-om stoljeću bolnici nedostaje lijekova?

Sve san odradila kako treba, a sredit će me dug.

Pa jebemu sve. Cili život bojin se kredita, dugova, pazin da nema kune u crveno i sad bi me moga životno ugrozit državni dug.
Jest da je i moj dug, ali ja san pošteno, po propisu i bez kune zadrške plaćala SVE SVOJE OBAVEZE.

I sad meni neko ne da lijek? Jer. Nema. Para.

O jebenti život.A nije samo do mene. Puno nas ovisi o lijekovima. Onkološki pacijenti NE MOGU čekati terapiju.

Dabogda niko ne sazna kako je sidit za stolon i brojat tablete. Iman za 11 dana”, napisala je Ivana na svojem Facebook profilu.

“To su lijekovi sa liste posebno skupih lijekova i služe za tzv. održavanje, to su u principu inhibitori koji sprječavaju malignu stanicu da se obnovi i napreduje, služi zapravo tome da se meni rak ne vrati. Ja ih imam za još 11 dana jer sam sada dobila pola doze, a trebala sam dobiti za mjesec dana, kao i do sada. Ne znam zašto ga nisam dobila, službeno objašnjenje nisam dobila, glavna sestra je zvala ljekarnu i rekli su joj da nema, dala mi je što je imala. Nisam dobila informaciju kada ću ga dobit. To je bolnička ljekarna u kojoj su sve te zalihe, uvijek sam ga dobivala bez problema”, kazuje nam Ivana.

Dva puta prošla kemoterapiju

Ivana Frapporti rak jajnika prvi put je operirala 2017. godine, prošla je kemoterapiju, ali rak se vratio u veljači 2020. godine. Prošla je opet kroz kemoterapiju, a zatim nastavila uzimati lijek kojeg sada ima za svega 11 dana.

Nije dobila nikakvu informaciju, rekli su joj se javiti kad lijek dođe, no prošlo je pet dana, pet dana dugih kao vječnost. Pisala je i ministru Berošu, no njegov odgovor nije dobila. Nada mu se u ponedjeljak, kao i informaciji kada će ponovno dobiti lijek.

“Ja ovo ne radim zbog sebe, nego je nedopustivo da smo se mi onkološki bolesnici našli u ovoj situaciji. U inbox mi je došlo još poruka, ali ljudi ne žele ići javno s imenom. Činjenica je da ima problema u nabavi lijeka, a to nisu lijekovi koje treba poći i kupiti privatno. Problem je u tome da se nešto u sustavu događa, nama nije službeno rečeno što, ali je očito da se nešto događa”, kaže nam sugovornica.

Za osoblje s onkologije ima samo riječi hvale, no nikako joj ne ide u glavu da se ovakve stvari mogu događati.

“Jesmo li se zbilja vratili u 19. stoljeće?” pita se.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
4
Plač
95
Grrr
51
Molim?
18

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime