Festival Almissa je sav večernji program ove subote koncipirao oko utvrde Mirabela, lokacije koja je na neki način vezana uz sam nastanak i početke festivala u Omišu. Tu su se, naime održavale prve večeri performansa 2010 godine.

Tema večeri uglavnom je vezana uz različite komunikacijske obrasce i korištenje te dešifriranje raznih – starijih i novijih šifri ili kodova.

Vitar Drinković svoju je interaktivnu instalaciju Plant blindness (biljno sljepilo) postavio visoko u prozoru Tvrđave fortica. Biljka je senzorima spojena na Arduino i RGB reflektore koji detektiraju mikro promjene u električnom potencijalu biljke koja je onda publici vidljiva u promjeni boje svjetla u prostoru. Na taj način postajemo svjesniji biljke, u ovom slučaju fikusa, koji ležerno postavljen u prostoru rijetko privlači pozornost ljudi.

Matea Šabić Sabljić propituje Morseov kod u svom radu, nudeći publici mogućnost da ukucavajući riječi ‘Kamo idemo’ u Morseovom kodu, odašilje pitanje svima u okolinu. Pitanje koje je postavila o tome čita li itko Morseov kod, ubrzo je dobilo odgovor. Policija je naime, ubrzo došla na mjesto odašiljanja signala, zapazivši da je netko iz publike umjesto pitanja Kamo idemo ukucao poziv u pomoć – SOS.

Johan Zetterquist svojim je nastupom gitarske “buke” propitao interes publike za pomalo destruktivni jezik zvučnog performansa, koji je s utvrde prema gradu uznemiravao inače uobičajene zvukove lakih nota koje se širom grada čuju s terasa, kafića i turističkih plaža.

Uz ove nastupe uživo, publika je sinoć mogla pogledati i projekciju na platnu kratkih filmova studenata odsjeka za Film i Video na UMAS-u.

U nedjelju je u Gradskom muzeju Omiš u 18 sati održano predavanje Jurice Sabljića o rekonstrukciji Sagitte – omiškog gusarskog broda iz 12. st. Jurica predlaže izgradnju istraživačkog centra u Omišu koji će potpuno transformirati Omišku kulturno-turističku sliku i napokon predstaviti istinu o omiškim gusarima koji su se proteklih desetak godina brendirali kroz iskrivljenu sliku. Nekoliko zanimljivih hipoteza o mogućoj povezanosti Vikinga i gusara izazvalo je dosta polemike među posjetiteljima.

U 20 sati održana je predstava Opna u dvorištu osnovne škole Josip Pupačić autorice Irme Omerzo. Publika je bila smještena u veliki balon ispunjen zrakom, dok se plesači suvremenog plesa i glazbeni izvođači nalaze izvan Opne. Ovo je priča o promjenama u javnim prostorima, o brisanju herojskih narativa, o izgradnji novih susreta. Opna je najlon koji se transformira, scenografija od zraka, topla sintetika. Predstava istražuje granice vidljivosti, borbu za opstanak, hvatanje daha. Zanimljivo scenografsko rješenje potpisuju Numen i Vanja Magić, a dramaturgiju Jasna Žmak.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime