Oglasio se Tolušić: “Nitko me nije tjerao da mijenjam pravilnik. Imam apsolutnu podršku premijera”

Iz ureda premijera se nisu htjeli izjasniti imaju li još povjerenja u Ministra poljoprivrede

Dok se još čeka da se oglasi ministar financija Zdravko Marić nakon što je premijer Andrej Plenković najavio odgodu poreza na nekretnine, i to preko medija, baš kao i poništenje odluke o dizanju carinskih cijena, napokon se o odluci koja je izazvala “trgovinski rat” nakon tjedan dana šutnje oglasio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, piše N1.


Podsjetimo, Tolušić je popustio pritiscima susjednih zemalja i hrvatskog premijera te je promijenio Pravilnik o inspekcijskom nadzoru voća i povrća koje se uvozi tako da je vratio staru cijenu – 90 umjesto 2.000 kuna. Tjedan dana, međutim, trajalo je “natezanje”, a od ministra ni traga, niti glasa.

Jučer, nakon što je sporni Pravilnik popravljen, objavljen u Narodnim novinama i na snagu stupa već u subotu – iako se dogovorom ministara u regiji već primjenjuje – konačno se oglasio, doduše, u kratkom telefonskom razgovoru za RTL.

Problem na granicama Vlada je riješila, ali unutar njih problemi, čini se, tek počinju – naime, dio domaćih poljoprivrednika podržava Tolušića i ljute se na Plenkovića s kojim traže hitan sastanak jer kako tvrde – povlačenjem Pravilnika borba s konkurencijom iz uvoza nije poštena.

No, za sastanak će morati pričekati barem kraj kolovoza, a istovremeno, Zelena lista protivi se Tolušiću. U međuvremenu brojni stručnjaci upozoravali su da Tolušić, unatoč možda i najboljim namjerama, Pravilnik nije dobro objasnio i iskomunicirao, no nije mu to ni prvi put, a u medijima su se pronijele informacije da je jedva zadržao ministarsko mjesto.

Tolušić tvrdi da ga nitko nije natjerao da mijenja Pravilnik i uvjerava da ima apsolutnu Plenkovićevu podršku.


– Naravno da nisam natjeran. Pravilnik je donijelo Ministarstvo poljoprivrede samostalno, kao i 90-ak drugih pravilnika tijekom ove godine. Izazvao je dosta burne reakcije u okolnim zemljama, nismo ih nažalost kontaktirali kad smo ga donosili i tu smo možda napravili grešku, želimo dobre odnose s našim susjedima, ali i zaštitu naših proizvoda, potrošača i proizvođača. Zato smo sada promijenili Pravilnik i ostavili iste cijene i sada ćemo u razgovoru s našim kolegama u sljedećih nekoliko mjeseci naći nekakvu drugačiju varijantu koja će biti zadovoljavajuća za sve – rekao je Tolušiću razgovoru za RTL te poručio da ima “apsolutnu” podršku premijera, piše N1.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0