Svoje prekjučerašnje iskustvo s komunalnim redarima u grupi ST azil opisala je jedna Splićanka.

Utorak, 9 sati ujutro, komunalni redar u pratnji policajaca na potezu Meje – Varoš. Svi jako ljubazni i pristojni, zaista, rade kontrolu mikročipiranja. Naravno, nisam mogla odoljeti, pitala sa što je sa predgrađima, okolnim selima. Rekli su da su samo nadležni za grad. Ajde, barem nešto. Ne znam je li akcija i po ostalim kvartovima.” – opisala je svoje iskustvo Splićanka.

Ispod objave uslijedili su komentari od kojih izdvajamo jedan zanimljivi:

“Mene su prije mjesec dana u Strožancu dva redara zaustavila i skroz pristojno pitala smiju li očitati čip. A ja ponosno dopustila. Kad ono… Jednom cjepivo isteklo u 7. mjesec, jednom u deseti. Kaže jedan. Hajde dobro. Barem je jedan po PS-u. I zamolili me da im pošaljem potvrdu kada ih cijepim” – glasi jedan od komentara.

Cilj: Registar pasa

Doznajemo da su splitski komunalni redari povećali svoje aktivnosti prema vlasnicima pasa, sve u cilju boljeg reda u gradu. Poznato je da su mnogi vlasnici neodgovorni i ne kupe izmet svojih kućnih ljubimaca na javnim površinama, iako im je to obveza. U Splitu je ovaj problem vrlo izražen, a građani već duže vrijeme upozoravaju nadležne da se krene u sustavnije rješavanje ovog problema.

Iz svojih izvora doznajemo da je u planu nabavka specijaliziranih čitača kojim će komunalni redar moći očitati podatke o psu čak i onda kada vlasnik odbije suradnju. Sve pod uvjetom da je pas uopće mikročipiran. Krajnji cilj Grada je dobiti registar pasa u Splitu, no za to će, u suradnji s veterinarskim ordinacijama, trebati još neko vrijeme. Kada su ljubimci u pitanju, Grad će kroz svoje komunalno redarstvo više pažnje posvetiti prvenstveno nesavjesnim vlasnicima bilo da se radi o neuklanjanju izmeta ljubimaca, šetnji bez nadzora i brnjice, korištenju plaža koje nisu namijenjene ljubimcima i sl.

Nedostaje još 15-ak redara

Komunalno redarstvo povremeno provodi ovakve aktivnosti, no poznato je da je broj komunalaca u Splitu bio potpuno nezadovoljavajući do posljednjeg vala zapošljavanja. Čak i sada, kad ih ima ukupno 25, s obzirom na broj stanovnika i komunalne potrebe grada, trebalo bi ih biti i četrdesetak da se uspiju dohvatiti svi zadatci koji osobito u sezoni nabujaju. U fokusu osnaženog komunalnog redarstva bit će stara gradska jezgra, barem su takve najave. Živi bili pa vidjeli!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime