Održana prva Ljetna škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor

Održana prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor je u vremenu od 3. do 7. srpnja održana prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola.


.

Pohađalo ju je šesnaestoro osnovaca iz Zagreba, Dubrovnika i s područja Splitsko-dalmatinske županije. Za njih je u tome razdoblju priređeno pet raznolikih radionica s područja tehnike.

Prvoga dana je upriličena radionica digitalne fotografije, koju su vodili tajnik Fotokluba Split Igor Jakšić i njegova predsjednica Maja Prgomet.

Osim što su se upoznali s dijelovima fotoaparata i različitim parametrima na koje treba obratiti pozornost prilikom fotografiranja, polaznici su dobili priliku i iskušati svoju vještinu računalnim programom koji simulira fotografski proces.

U utorak su u sklopu astromodelarske radionice izrađivani papirnati modeli triju NASA-inih svemirskih teleskopa za istraživanja u području visokih energija: Rendgenskog opservatorija Chandre, Teleskopa za nuklearnu spektroskopiju (NuSTAR) i Svemirskog teleskopa za gamazrake Fermi. Tri mala modela su se pridružila sve većoj zbirci papirnatih svemirskih letjelica izloženih u dvorani zvjezdarnici.


Srijeda je bila posvećena radionici brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja koju je vodio Josip Marasović, trener za radio-upravljano jedriličarstvo u JK Zenta. Osim što su naučila rastaviti i sastaviti sportske jedrilice s daljinskim upravljanjem, djeca su se okušala i u izradi modela brodica od stiropora i njihova jedrilja. Radionica je okončana „regatom“ tih maštovitih jedrilica.

U četvrtak je upriličena modelarska radionica koju je vodio Željko Vidović, nastavnik informatike iz zadarske OŠ Šime Budinića. Izrađivan je samo jedan, no malo složeniji model: baterijska svjetiljka-sova! Učenici su svjetiljke načinili Unimatima i ručnim alatom, i to od šperploče, loptica za stolni tenis i elektroničkih elemenata. Svoje uratke su, dakako, ponijeli kućama.Posljednji dan Ljetne škole je pripao robotici. Djeca su učila programirati mala robotizirana vozila mbot-e, i to tako da ona prate oznake na tlu i izbjegavaju prepreke, pri tom na odgovarajući način signalizirajući svjetlom i zvukom. Mali robotičari su na koncu dobili priliku i međusobno se natjecati, te tako provjeriti stečeno znanje. Radionicu je vodio mr. Anto Marjanović, nastavnik informatike u OŠ Šimuna Kožičića Benje, u Zadru, te voditelj zadarskog Centra izvrsnosti za informatiku.

Radionicu astromodelarstva, večernja predavanja iz astronomije i promatranje neba teleskopom je vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Polaznici su velikim teleskopom zvjezdarnice promatrali Mjesec i planete Jupiter, Saturn, Merkur i Veneru (po danu!), a upoznati su i s time što se na ljetnom večernjem nebu može vidjeti prostim okom. Posljednje večeri je upriličen i astronomski kviz.

Lijepo vrijeme je omogućilo i već tradicionalne večernje šetnje do izvora Mali Dibić i po grebenu Makirine, podmosorskog brda na kojemu je smještena Zvjezdarnica.

I ovu Školu tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. U programu Udruge je održavanje i druge Ljetne škole, i to u vremenu od 31. srpnja do 4. kolovoza. Za tu školu još ima slobodnih mjesta, a sve informacije o http://www.zvjezdano-selo.hr/

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0