Nakon odsvirane Lijepe naše predsjednik OMH u Splitu dr. Joško Kalilić je u ime Ogranka pozdravio članove Predsjedništva MH iz Zagreba, predsjednika prof. dr. sc. Stipu Boticu, akademkinju i potpredsjednicu MH Dubravku Oraić Tolić i glavnog tajnika MH prof. Zorislava Lukića te članove OMH kao i ostale posjetitelje i naglasio da se 26. Dani i 66 obljetnica OMH u Splitu “održavaju u godini sv. Jeronima koji je bio Dalmatinac te je proglašen zaštitnikom Dalmacije”.

Višegodišnje poteškoće

U pozdravnim riječima naglašeno je da je OMH u Splitu prolazio kroz višegodišnje poteškoće nakon Hrvatskog proljeća u Splitu ali je usprkos svemu nastojao da svojim aktivnostima njeguje Hrvatsku kulturnu baštinu i održava jaku nit zajedništva Hrvatskog naroda.

Izdane su brojne knjige u nakladi OMH u Splitu, održana brojna predavanja, tribine, koncerti itd. sve u skladu s ciljevima i smjernicama u kulturi, umjetnosti i znanosti MH od svojeg osnutka 1842. godine.

Uz pomoć donatora otvorena je nakon višegodišnje stanke WEB stranica OMH na kojoj se mogu pratiti prošle i planirane kulturne aktivnosti.

O novom broju časopisa “Hrvatska obzorja” OMH U Splitu, govorile su glavna urednica dr. sc. Tea Tereza Vidović Schreiber i prof. dr. sc. Hicela Ivon kao izvršna urednica.

O književnom djelu Luke Botića govorio je prvog dana proslave prof. dr. Stipe Botica.
Luka Botić je Splićanin, domoljub, političar (borio se za ideju ujedinjenja Slavonije i Dalmacije), pjesnik a najpoznatija djela su mu “Bijedna Mara”, “Dilber Hasan”, “Petar Bačić”, “Pobratimstvo”. Smatra se osnivačem hrvatskog romantičnog epa. Nažalost, umro je mlad od tuberkuloze u 33. života. Njegova bista (rani Meštrovićev rad) nalazi se na Marjanu kod meteorološke postaje.

Rasprava o financijskim problemima

O životu i djelu sv. Jeronima kao teologa i egzegete govorio je prvog i drugog dana prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić, profesor KFF-a u Splitu i Zagrebu naglasivši veliki doprinos sv. Jeronima u prijevodu Biblije s grčkog jezika na latinski jezik (“Vulgata”). Bio je vrlo učen te je i stari zavjet preveo s hebrejskog jezika na latinski a kod izbora za papu nedostajao je manji broj glasova da bude izabran za novog papu. Hrvatski Zavod sv. Jeronima u Rimu osnovan je i dobio ime po njemu.

Dolazak članova predsjedništva MH iz Zagreba (27 i 28 studenoga) iskorišten je za dulji sastanak s članovima UO i NO Ogranka MH u Splitu na kojem su izneseni prijedlozi i dogovori o suradnji i organizaciji predavanja i skupova o raznim temama: skup o Igoru Zidiću, Anti Stamaću, Hrvatskom proljeću u Splitu, Franji Božićević Natalis (prijatelju i biografu Marka Marulića).

Raspravljalo se i o financijskim problemima OMH u Splitu i načinu kako pokušati riješiti i taj problem. Od 100 ogranaka MH u Hrvatskoj i 40 ogranaka u inozemstvu, splitski Ogranak je po broju članova najveći( 450 članova od toga 170 aktivnih koji redovito plaćaju članarinu) što je za očekivati za drugi najveći grad u Hrvatskoj.

Zajednički zaključak je bio da Ogranak MH u Splitu svojom aktivnošću treba biti jedan od većih ishodišta kulturne aktivnosti na području grada Splita – kaže dr. Joško Kalilić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Splitu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime