Održana druga Ljetna škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor

Pohađalo ju je dvanaestero osnovaca i srednjoškolaca iz Zagreba, Sinja, Kaštel Novog, Bola, Žrnovnice i Splita

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor je u vremenu od 31. srpnja do 4. kolovoza održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je dvanaestero osnovaca i srednjoškolaca iz Zagreba, Sinja, Kaštel Novog, Bola, Žrnovnice i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno pet raznolikih radionica s područja tehnike i znanosti.


Prvoga dana je upriličena radionica digitalne fotografije, koju je vodio tajnik Fotokluba Split Igor Jakšić. Program je obuhvatio osnovnu teoriju fotografije, od povijesti i razvoja fotografije do teorije ekspozicije i fotografskih tehnika. Odrađene su i vježbe fotografiranja na računalnom simulatoru, ali i praktične vježbe izrade portretne fotografije i crtanja svjetlom.

U utorak su se polaznici Škole u sklopu astronomske radionice upoznali s načinom korištenja planetarijskog programa koji simulira izgled zvjezdanog neba za zadano vrijeme i mjesto. Takvi programi su nezaobilazna i dragocjena pomoć astronomima današnjice. Astronomska radionica ove vrste je prvi put upriličena u ovoj Ljetnoj školi!

Srijeda je bila posvećena robotici. Djeca su učila programirati mala robotizirana vozila mbot-e, i to tako da ona prate oznake na tlu i izbjegavaju prepreke, pri tom na odgovarajući način signalizirajući svjetlom i zvukom. Uslijedila je i provjera stečenog znanja: radeći u grupama, polaznici su pripremali robote da u što kraćem vremenu prijeđu označenu stazu. Radionicu je vodio mr. Anto Marjanović, nastavnik informatike u OŠ Šimuna Kožičića Benje, u Zadru, te voditelj zadarskog Centra izvrsnosti za informatiku.

U četvrtak je upriličena radionica automatike koju je također vodio mr. Anto Marjanović. U sklopu nje, učenici su pomoću mikrokontrolera Arduino sastavljali, programirali i automatizirali različite elektroničke sklopove. Usto su u popodnevnim satima Zvjezdano selo Mosor posjetili i članovi DVD-a Žrnovnica koji su za učenike održali kratko predavanje o protupožarnoj preventivi i tehničkim sredstvima kojima se služe vatrogasci, te izveli malu pokaznu vježbu korištenja vatrogasnog aparata.

Posljednji dan Ljetne škole je pripao radionici radio upravljanja i izrade slobodnoletećih modela, koju je vodio student splitskog FESB-a Duje Luković, pomoćni trener u JK Zenta. Stekavši osnovne vještine u rukovanju hobi alatom, djeca su izradila i modele brodica od stiropora i njihova jedrilja. Radionica je okončana utrkom tih lakih plovila.


Pored svega toga, za polaznike škole su održana i predavanja iz astronomije, te promatranja Sunca, Mjeseca, Jupitera i Saturna velikom teleskopom zvjezdarnice. Učenici su upoznati i s time što se na ljetnom večernjem nebu može vidjeti prostim okom. Zadnje večeri su dobili priliku i sami rukovati velikim teleskopom i pronalaziti njime ciljeve na nebu, uključujući tu i objekte dalekog svemira. I ta je radionica po prvi put provedena u ovoj školi tehničkih aktivnosti. Astronomske radionice, predavanja iz astronomije i promatranja neba teleskopom je vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Užitak kojega pruža već tradicionalna večernja šetnje od zvjezdarnice do izvora Mali Dibić, bio je za ove Ljetne škole ozbiljno okrnjen prizorom krajolika opustošenog nedavnim požarom koji je poharao okolicu Zvjezdanog sela Mosor.I ovu Školu tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. U ovogodišnjem programu Udruge je još i održavanje Radioamaterskog kampa, i to u vremenu od 20. do 27. kolovoza. Kamp se održava u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom i zainteresirani za njega se mogu prijaviti na internetskim stranicama Saveza (www.hamradio.hr).

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0