O ostavci prof. Julija Meštrovića, ravnatelja splitske bolnice, najvjerojatnije će se odlučivati na sjednici Upravnog vijeća KBC-a Split koja je odranije zakazana za 25. svibnja.

Ravnatelj Meštrović je u ponedjeljak popodne, nakon otkrića zamjene identiteta dviju pacijentica, stavio svoj mandat na raspolaganje, ostavku je “kao moralan čin” podnio ministru zdravstva Viliju Berošu. No, Upravno vijeće, kao tijelo koje službeno treba prihvatiti ili odbiti ostavku, odnosno imenovati privremenog ravnatelja do izbora u slučaju prihvaćanja ostavke, nije obaviješteno od Ravnateljstva bolnice o ovom potezu prvog čovjeka KBC-a.

Termin ranije zakazak

Svakodnevno članovi Upravnog vijeća KBC-a Split surađuju u smislu davanja suglasnosti za nabavke, donacije ili druge više-manje operativne stvari, dok bi se u ovom slučaju Ravnateljstvo bolnice i predsjednik Upravnog vijeća (bivši ministar zdravstva) Neven Ljubičić trebali dogovoriti o terminu sjednice na kojoj će se odlučiti o ravnateljevom otkazu. Pored predsjednika koji dolazi iz Zagreba, sjednici bi trebao nazočiti dr. Stipe Jukić iz Sinja te Tomislav Prljević iz redova HDZ-a, dr. Trpimir Glavina kao šef psihijatrije te medicinska sestra Silvana Ganza, predstavnica radnika. Već ranije je zakazan termin 25. svibnja, a dodatna “točka dnevnog reda” bit će odluka o ravnateljevoj ostavci.

Profesor Meštrović nastavit će voditi bolnicu do daljnjega, nakon što je dao ostavku jer se “složilo” nekoliko vrlo nezgodnih situacija. Na koje osobno nije mogao utjecati, no ostavku je ponudio “po zapovjednoj odgovornosti”. Najnoviji slučaj je šokirao najbližu rodbinu dvije starije žene, ali i širu javnost. Zasad je poznato, a to je potvrdio i ravnatelj Meštrović, kako su negdje u isto vrijeme 11. travnja u splitsku bolnicu primljene dvije žene, I.F. (89) iz Doma za starije u Dicmu te M.T.D. (81) iz Doma Florence u Seget Vranjicu. Najvjerojatnije je kod prijema došlo do zamjene identiteta, koji je otkriven tek mjesec dana kasnije! Iz splitske bolnice su u Dom u Seget Vranjicu vratili 89-godišnjakinju, no djelatnice Doma su utvrdile kako nije riječ o njihovoj korisnici! Tada se otkrilo da je “njihova” 81-godišnjakinja preminula 16. travnja te je sahranjena pod drugim imenom, a o tome je obaviještena rodbina žene koja je upravo vraćena u taj Dom…

Dodajmo da smo danas objavili anketu u kojoj je do 17 sati sudjelovalo preko 4 tisuće čitatelja. 76 posto njih smatra da Upravno vijeće KBC-a Split ne bi trebalo prihvatiti ponuđenu ostavku ravnatelja Julija Meštrovića.

Je li došlo do tretmana pogrešnim terapijama?

Zbog svega je ravnatelj Meštrović podnio ostavku, a osobno se ispričao obitelji preminule starice. Odmah je započeo unutarnji nadzor zbog cijele situacije, najavili su Meštrović i ministar Beroš, a ravnatelj u ostavci se još jednom ispričao obiteljima te im zahvalio na razumijevanju, u svoje ime, ali i svih djelatnika KBC-a Split. Detalji “nemilog događaja”, kako je naglasio prof. Meštrović, bit će poznati javnosti jer se postavlja pitanje, ako je do zamjene došlo u trenutku prijema u bolnicu, a koje su zbog zdravstvenog stanja teško kontaktirale s osobljem, da li je došlo i do tretmana pogrešnim terapijama?

Ravnatelj Julije Meštrović slovi kao vrhunski profesionalac, stručan pedijatar te karakterna osoba, kako među kolegama, pacijentima, ali i kod predstavnika medija. Stoga ne čudi što je stavio mandat na raspolaganje jer je posljednjih tjedana došlo do nekoliko pogrešaka u, istina golemom, sustavu splitskog KBC-a. Koji je zbog koronavirusa pod još većim pritiskom nego li je to uobičajeno.

Zaredali propusti

Početkom svibnja je već došlo do zamjena pacijentica, zbog identičnog prezimena. Jedna je otpuštena u Dom za starije i nemoćne, iako je bila zaražena koronavirusom, dok je druga žena koja nije bila pozitivna, smještena u COVID centar na Križinama. Ta se greška srećom brzo otkrila pa nije došlo do daljnjih komplikacija te širenja zaraze. Zaraza opasnim virusom se “probila” u bolnicu na Firulama, na plućnom odjelu prije desetak dana, kada je nekoliko djelatnica bilo pozitivno, dok je dio pacijenata preventivno prebačen na Križine. Zbog prenapregnutosti ljudi i resursa dogodilo se i nekoliko postupanja zbog kojih su također u tijeku interne istrage, poput otpuštanja teško bolesne pacijentice bez adekvatne terapije pa čak i otpusnog pisma.

Tu je naravno i slučaj 81-godišnjaka s Brača, iz Nerežišća, koji je otpušten iz KBC Split bez da je testiran na koronavirus (pri ulasku je bio negativan), da bi se dva tjedna kasnije, prema dosadašnjim saznanjima, pokazalo kako je upravo on bio “nulti” pacijent koji je izazvao žarište na Braču. Rodbina te prijatelji su pohrlili teško pokretnom starcu te je tako došlo do širenja zaraze. A cijeloj situaciji u bolnici te osobno ravnatelju Meštroviću, iako bez ikakve krivnje, nije “pomoglo” ni gotovo svakodnevno zbrajanje preminulih iz Doma za starije u Vukovarskoj…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime