Iznenadna smrt akademika Tonka Maroevića rastužila je sve članove Matice hrvatske u zemlji i inozemstvu. Njegov nagli odlazak veliki je gubitak ne samo za Maticu hrvatsku kojoj je kao član i sam pripadao, već i za cjelokupnu kulturu, priopćili su danas iz Ogranka Matice hrvatske Split.

Tonko Maroević je rođen u Splitu 22. listopada 1941. gdje je pohađao Klasičnu gimnaziju. Diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te doktorirao s temom „Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas“.

Pored svog nemjerljivog doprinosa u kulturi kao pjesnik, književnik, prevoditelj, urednik i predstavljač brojnih knjiga i časopisa, autor više antologijskih djela hrvatskog pjesništva, povjesničar umjetnosti, publicist, književni i likovni kritičar, sudionik u raznim kulturnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, Tonko Maroević je obavljao i brojne dužnosti u Matici hrvatskoj. Bio je član Glavnog odbora, književni tajnik u Predsjedništvu a bio je i  potpredsjednik MH. Aktivno je sudjelovao u radu knjižnice i Nakladnog zavoda MH, a sudjelovao je i s brojnim prilozima iz kulture u Matičinim izdanjima Hrvatske revije, Kola i Vijenca.

Nagla smrt Tonka Maroevića ražalostila je cjelokupnu hrvatsku javnost, njegove mještane u Starom Gradu u kojem su i njegovi obiteljski korijeni, a posebno njegovu užu obitelj jer je do posljednjeg trenutka svoje umirovljeničke dane provodio u dobrom zdravlju i raspoloženju te je i ovog ljeta bio stalno aktivan u kulturnim događanjima u Starom Gradu i njegovom okruženju.

Poznat je po svojoj sklonosti i vještom pisanju svojih djela na starinskoj pisaćoj mašini (nije volio internet). Običavao je nakon ručka malo prileći i odmoriti se a nakon toga prolaznici bi čuli kontinuiran glasan zvuk pisaće mašine po kojoj je s užitkom neumorno tipkao svoje kulturne priloge.

Tog popodneva (u utorak 11. kolovoza) njegovi prijatelji začuđeni nisu čuli uobičajeni zvuk njegove pisaće mašine. Nazvali su ga više puta ali bez odaziva. Sa zebnjom u srcu ušli su u njegov dom da doznaju razlog neugodne i neobjašnjive tišine i ne vjerujući našli Tonka kako mirno i nepomično leži u svom krevetu.

Tako je javnost doznala za tužnu i iznenadnu smrt nezaboravnog akademika Tonka Maroevića.

U ime svih članova Ogranka Matice hrvatske u Splitu izražavamo duboku sućut njegovoj obitelji, stoji u priopćenju koje potpisuje Joško Kalilić, predsjednik OMH u Splitu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime