Dalmacija Danas od samog početka prati razvoj događaja oko seljenja ordinacije umirovljene doktorice Marice Grgurević iz Doma zdravlja u Spinutu na Pazdigrad. Nakon što je seljenje najavljeno, župan Blaženko Boban je obećao iznaći rješenje na zadovoljstvo pacijenata oba kotara.

– USPJELA PETICIJA GRAĐANA Župan Boban: “Sigurno ćemo naći rješenje na zadovoljstvo stanovnika Spinuta” (26.8.2017.)

Kad je ovu srijedu zamjeni doktorice Grgurević, Ivani Beban priopćeno da od sljedećeg ponedjeljka seli u ambulantu na Pazdigradu, stanovnici Spinuta, pogotovo oni koji su pacijenti spomenute doktorice, su bili razočarani i bijesni. A nezadovoljstvo nije krila ni sama doktorica.

– Danas je do mene došao dr. Marko Rađa i rekao mi da sam od ponedjeljka na Pazdigradu. Rekao je da se selim, da je to bilo samo pitanje vremena. Seljenje se najavljivalo za srpanj, kolovoz, izgleda da će se dogoditi u studenom.

Građani Spinuta su u srpnju pisali peticiju, pobunili su se protiv ovog seljenja. Tako da mogu kazati da sam iznenađena ovim što mi je danas priopćeno – rekla je u četvrtak doktorica Beban za Dalmacija Danas.

– DR. BEBAN MORA SELITI SA SPINUTA NA PAZDIGRAD “Žao mi je ljudi, nisam se nadala da će se sve ovo tako naglo odviti!” (23.11.2017.)Petric: “Pacijenti dr. Grgurević ni na koji način nisu oštećeni”

U petak smo dobili i odgovor ravnatelja Doma zdravlja, Dragomira Petrica.

– Za početak nekoliko pojašnjenja. Dom zdravlja Splitsko – dalmatinske županije (DZ SDŽ) skrbi o svim stanovnicima naše županije koji nisu izabrali privatnike u ugovornom odnosu sa HZZO-om (koncesionare) za svoga liječnika i to sukladno zakonskoj obavezi da Dom zdravlja SDŽ mora osigurati zdravstvenu zaštitu ondje gdje drugi neće ili nakon odlaska koncesionara, zbog bolesti ili mirovine.

U Matoševoj 2 (Staro rodilište) osim ordinacije koju je preuzeo DZ SDŽ radi još 7 liječnika. Nitko nema više osiguranika od propisanog standarda, mnogi i manje.

Cijeli istočni dio Splita je izgrađen bez mnogih komunalnih sadržaja pa tako i ambulanti. Velikim trudom i uz pomoć SDŽ osiguran je prostor za ambulantu na Visokoj prije dvije godine a sada napokon i za Žnjan i Pazdigrad koji nisu imali NI JEDNOG liječnika.

Do sada su na isti način u te ambulante preseljena dva specijalista obiteljske medicine, dva pedijatra i dva stomatologa. naravno uz suglasnost Ministarstva i HZZO-a. Nakon što je još jedno mjesto u Mreži vraćeno DZ SDŽ iskoristili smo to za premještaj još jedne ordinacije kako bi građanima Žnjana i Pazdigrada omogućili izbor između barem dva liječnika ali još važnije kako bi osigurali da ambulanta radi cijeli dan.

Pretpostavljam kako znate da se ordinacije ne mogu otvarati kako se hoće već da moraju biti unutar dopuštenih 106 koliko sukladno Mreži (broj liječnika na broj stanovnika) HZZO ugovara. Pretpostavljam kako znate i da svi osiguranici mogu jednom godišnje mijenjati izabranog liječnika.

Dr.Beban NIJE izabrani liječnik 1.500 pacijenata već ZAMJENA do povratka liječnice sa specijalizacije u travnju 2018. a koja je raspoređena nakon što je dr.Marica Grgurević otišla u kolovozu u mirovinu, a Dom zdravlja SDŽ po sili zakona preuzeo istu.

Slijedom navedenoga razvidno je da su pacijenti dr.Grgurević ostali bez svog izabranog liječnika ne zbog postupanja DZ SDŽ već zbog odlaska izabrane liječnice u zasluženu mirovinu. Njihove mogućnosti su ili da odlaze na Žnjan ukoliko žele da ih privremeno i dalje liječi dr.Beban do dolaska stalne liječnice ili da izaberu novog liječnika, jednog od sedam u Matoševoj 2, od kojih će jedan od ponedjeljka bit i u istoj ordinaciji (ukoliko su se navikli na ordinaciju).

Iako je upit usmjeren na možebitno zanemarivanje potreba pacijenata na Spinutu nadam se kako sada razumijete da oni ni na koji način nisu oštećeni jer njihova liječnica ionako više ne radi pa MORAJU birati novog liječnika (čak i u istoj sobi ako žele!), a da je ovim premještajem cijeli jedan kotar sa tisućama stanovnika napokon dobio barem ambulantu u dvije smjene. Sve ostalo može biti samo osobni interes ili potpuno nerazumijevanje. – rekao je Petric za Dalmacija Danas.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0