Poznati splitski novinar, vrsni glazbeni znalac i suradnik našeg portala, Goran Pelaić, objavom na svome Facebooku osvrnuo se na “slučaj” ravnatelja KBC-a Splita Julija Meštrovića i ostavke koju je ponudio.

Kako je naveo, bio mu je dovoljan jedan susret s Meštrovićem da ga upozna kao velikog čovjeka.

ODBIJTE OSTAVKU DR. JULIJA MEŠTROVIĆA
Imao sam samo jedan profesionalni susret s tim čovjekom. Na zakazani sastanak došao je pola sata ranije. Bio sam iznenađen. Rekao mi je da on razumije moj posao i da je to razlog što je došao malo ranije. Na mene je ostavio sjajan dojam: pristupačan, jednostavan, nimalo „uspuvan“.

Jučer je podnio ostavku. Razlozi su poznati. To je moralni čin. I to je ispravno kad je u pitanju ČOVJEK poput Meštrovića. A poznato je i to, da ustanova, bolnica kojoj je on na čelu, vodi tešku bitku s nedostatkom liječnika, sestara, tehničara, s opremom, sa smještajnim kapacitetima. I sad u ovoj situaciji oko ove pandemije ili ludila, kako vam drago, to je jedini pogon u državi koji radi 24 sata, tu ne postoji radno vrijeme. Mi te ljude sada nazivamo herojima. Kad sve ovo prođe, opet će to biti „pokvarenjaci, lopovi, divljaci“ koji traže plavu kuvertu. Možda ima i toga, kao i u svim drugim sferama života; kod političara, bravara, mesara… Ima takvih i kod očeva, majki!

Ono što se dogodilo u bolnici kojoj je na čelu Julije Meštrović, strašno je. Nije iz nemara nitko umro. Ali i ovo je strašno. Je li moguće da se to dogodilo? Moguće je i dogodilo se. Jesu li krivi djelatnici koji su se za vrijeme obavljanja svojih odgovornih dužnosti i teškog rada možda ponašali kao da su na ladanju? Mislim da nisu.

Istina je, došlo je do greške koja je bolna. Došlo je do greške koja je moguća ali nije poželjna. Već nas dva mjeseca pozivaju na razum. Ja bih se priključio tim apelima.

Čestitam dr. Meštroviću na ljudskom, moralnom činu, na njegovoj ostavci. A onima koji će odlučivati o toj ostavci poručujem, MOLIM IH, DA TU OSTAVKU ODBIJU!

Kao što nam je veliki kipar Meštrović ostavio ljepotu, tako nam je ovaj Meštrović Julije na svom novom, rukovodećem mjestu ponudio ljudskost kao spomenik medicinskoj struci. I teško je pronaći i tvoriti novog Meštrovića.
ODBIJTE TU NJEGOVU OSTAVKU!” – napisao je Pelaić.

Njegova objava u kratko vrijeme skupila je preko 1,1 tisuću lajkova, brojne pozitivne komentare i dijeljenja. Pelaićev stav podržali su brojni Splićani od kojih su dio također medijski djelatnici poput Edite Lučić Jelić ili Zdravka Reića.4 KOMENTARI

 1. PODRSKA DR. MESTROVICU , ČUVAJMO GA ! OVO JE TESKO VRIJEME ZA SVE. ZAHVALIMO BOGU DA IMAMO DOBROG , SPOSOBNOG LIJECNIKA , NEMOJMO DOPUSTITI DA NAM GA UZMU .

 2. Meni to djeluje prozaično.
  Izgleda da je on pasivni dobričina.
  U sred ofenzive on daje ostavku.
  Tako je i Sanader učinio.
  U sred mandata napušta front.
  A i ja sam nekoliko puta to učinio.
  Možda imamo neki sindrom.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime